L'avió, el nou autobús

L'ideòleg dels vols comercials, Howard Hughes, va ser clarivident

19 mayo 2017 18:11 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ara fa uns dies al Diari de Tarragona apareixia una notícia breu sobre nous vols de la companyia Ryanair a Dublín des de l’aeroport de Reus i també un augment de passatgers de més d’un 28% aquest any. Unes bones noves, sens dubte.

Volar, des de la irrupció de les companyies low cost, ja no és una experiència elitista, sinó un mer sistema de transport com ho és el tren, el vaixell, el tramvia, etc. Lluny queda el mite d’Ícar i el seu pecat d’orgull que acaba amb un final tràgic. Leonardo da Vinci fou un gran promotor d’enginys voladors (paracaigudes, ornitòpters, helicòpters, avions… sense que cap volés). Amb l’esforç dels germans Wright es va aconseguir volar per primer cop i l’exèrcit nord-americà s’hi va fixar ben aviat. L’èxit de l’aviació no es donaria encara a la primera gran guerra sinó a la segona, els assajos previs de les forces feixistes es van fer sobre les ciutats republicanes, en especial a casa nostra. L’inici del canvi cultural i logístic que suposa volar es pot apreciar molt bé al film L’aviador, que protagonitza Leonardo di Caprio: l’ideòleg dels vols comercials, Howard Hughes, va ser clarivident en veure el potencial d’aquest transport. Però hauríem d’esperar a l’eclosió de les companyies de low cost (o potser s’haurien de dir de preu just?) per verificar aquesta universalització del servei aeri, com un autobús més.

Una altra conseqüència ha estat el trencament del monopoli elitista dels pilots. Us recordeu de les vagues que muntaven amb sous astronòmics (més de 200.000 €/any) i pocs dies de feina? Ara tenim una precarització de l’ofici (en tot hi ha la cara B), però també va sorgir una nova necessitat: la formació integral dels pilots. En aquest cas l’Ajuntament de Reus, amb Tomàs Barberà d’adalil, va crear a través de la Fundació Rego el primer centre d’estudis superiors de l’aviació públic l’any 2003. La primera a l’Estat va ser militar i es va crear el 1895 (amb més importància del globus que d’avions). El primer curs d’avions no es va dur a terme fins al 1911, amb cinc alumnes. I la importància de la formació es fa palesa quan segons un estudi de Boeing, entre el 2015 i el 2034, faran falta 500.000 pilots nous a tot el món.

Potser al final és això, volar és feina de visionaris primer i de tots després. També és feina de persones amb vista posar les condicions per fer-ho possible, i més en un entorn turístic. I per cert, alguns somiadors informats diuen que aviat veurem cotxes voladors?

Comentarios
Multimedia Diari