Les cartes al director del dia

19 mayo 2017 22:28 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les fogueres de Sant Joan

Molts anys fa, els vailets de Tarragona dedicàvem els temps de lleure al sortir de l’escola a replegar llenya, casa per casa, per la foguera de Sant Joan. Els meus records són precisos, multitud de fogueres omplien de màgia a Tarragona aquesta nit, no hi havia colles de diables, però els nois els imitàvem ballant al voltant de la foguera i encenent les antigues escombres de canya i palma que les veïnes ens guardaven per aquesta diada, quant ja no servien per la seva funció.

A poc a poc el canvi social, ha anat arraconant aquest costum, per mesures de seguretat i de infrastructures urbanes s’ha relegat la iniciativa privada donant pas a la institucional. Recordo que fins fa pocs anys, encara gaudíem de les fogueres del Serrallo, de la Mitja Lluna, de la Places del Mercat i de l’Ajuntament i una altra al costat de l’amfiteatre davant de l’escola El Miracle, a més de petites fogueres a les platges. A poc a poc totes han anat caient, el meu disgust ha estat aquest any al perdre la del Serallo oficialment per falta d’espai, l’arribada de la flama del Canigó que l’encenia i que després es repartia per las fogueres de la ciutat va agonitzar encenent un minúscul pebeter. l’única que ens ha quedat enguany ha estat la de la Rambla, una foguereta feta amb quatre palés. Veig altres ciutats que mantenen amb força aquesta tradició i a Tarragona ens l’estem carregant. Una llàstima.

Albert Ortega

(Tarragona)

Bobadas

Para unos sí, para otros, no. Son de libre pensamiento, muy arraigadas en los humanos, no se conoce su origen, aunque viene de muy antiguo, en realidad no tienen ningún fundamento y carecen de razón. Se dice que la superstición es, en principio, un rito de concentración mental. Son un conjunto de creencias que no tienen explicación ni evidencia alguna, basadas en hechos inciertos, vagos e inconcretos. Se relacionan según las culturas con montañas misteriosas, religiones, y ciencia. Las hay negativas como martes y trece, el gato negro que simboliza al diablo, o un cuadro colgado en la pared, torcido. Por el contrario las de buena suerte como decir Jesús, o salud cuando se estornuda, tocar madera o tirar arroz en las bodas como signo de fertilidad.

Al horóscopo publicado en diarios y revistas, la quiromancia o el tarot, aunque parezca absurdo, acude mucha gente de todos los estatus sociales porque sostienen su convencimiento. ¡Cuántos de nosotros en la prensa escrita no le hemos echado un vistazo en algún momento concreto cuando vivimos una situación singular! Posteriormente nos acordamos del que ha coincidido y no de los muchos que han fallado. El que esté libre, que tire la primera piedra.

Visitación Juárez Laiz

(Tarragona)

Agraïment

En nom meu i de la meva familia, vull agrair les mostres de condol rebudes per part de familiars, representants de la Generalitat: Ex conceller Senyor Pujals, alcaldes de Vila-seca, Reus i altres municipis, regidors de Cultura, representants de l’IMAC, Carrutxa, Coordinadora de Danses, etc., així com els directors dels esbarts dansaires d’arreu de Catalunya i altres amics, per la mort del meu germà Josep Bargalló i Badia. Agrair també a l’Esbart Dansaire ‘Ramon d’Olzina’ de Vila-seca les paraules dedicades a ell, així com al Grup de Folklore de Tortosa i Alacant la jota que li van cantar. Va ser una cerimònia molt emotiva. Moltes gràcies a tots!

Marcel Bargalló i Badia

(Reus)

Comentarios
Multimedia Diari