Les cartes al director del dia

19 mayo 2017 21:50 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Eudald Carbonell, ‘Homo mediaticus’

El popular arqueòleg Eudald Carbonell, amb el seu peculiar salacot al cap, i que va protagonitzar la sèrie de TV3 Sota terra, aquests dies ha fet unes declaracions del tot sorprenents.

Respecte al recent anunci d’una nova espècie d’homínid a Sud-àfrica, l’Homo naledi, en Carbonell ha afirmat als mitjans que aquell jaciment fou l’enterrament més antic de la humanitat, més vell que el que ell defensa a la Sima de los Huesos d’Atapuerca.

Però aquestes declaracions, que la premsa s’ha empassat sense contrastar-les, topen amb greus incongruències. La primera és que el jaciment sud-africà encara no ha estat datat com per a afirmar la seva màxima antiguitat.

La segona és que en Carbonell no treballa en aquesta excavació. I la tercera, i la més flagrant, és que ell no consta entre els autors de l’article comunicat a la premsa per l’equip de Sud-àfrica, és a dir, desconeix de primera mà aquesta recerca.

A més l’assumpte que a Atapuerca s’hi hagués produït un funeral ara fa uns 400.000 anys, teoria defensada per Carbonell, topa amb altres especialistes que han publicat el contrari.

No és el primer cop que aquest peculiar arqueòleg surt a la premsa amb opinions desargumentades per altres paleontòlegs.

En són exemples la inventada i errònia espècie que ara surt a tots els llibres dels nostres escolars, l’Homo antecessor, o el jaciment català de Vallparadís, on en Carbonell va anunciar estris de pedra tallats per homínids però que al final resultaren ser còdols escantonats.

Potser a la premsa, àvida de noves fresques, no li importa massa les exageracions d’un arqueòleg mediàtic, però en tot això en Carbonell hi guanya fama, més vendes dels seus llibres i subvencions estatals en els seus projectes, tot en detriment d’altres científics més competents.

En ciència són molt importants tres coses, la humilitat, la prudència i la raó. En cas contrari, i si el que es fa és ciència-ficció, sols s’abona la mala imatge internacional de la resta d’investigadors del país.

David Rabadà i Vives

(Doctor en Ciències Geològiques)

Jo tampoc ho veig gens clar

Senyora M. Elisa Aragonés Domènech, som molts milers de persones les que, com vostè i jo mateix, no veiem gens clar el panorama que se’ns presenta als catalans, almenys això és el que s’albira des de les nostres talaies.

Com que coincidim plenament en el que vostè exposa en la seva carta del dia 31/07/2015 al Diari de Tarragona i, també, publicada a La Vanguardia el dia 3/08/2015, no insistirem amb el que ja va dir complidament, ja que poca cosa més hi podríem afegir.

Pere Serra Vilas

(Tarragona)

Comentarios
Multimedia Diari