Les cartes al director del dia

19 mayo 2017 21:38 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ramillete otoñal

Van en grupo, ocupando aceras, hablando todas a la vez, engalanadas con sus mejores atuendos, zapatos de medio tacón, peinadas de peluquería, maquilladas y con la alegría inmensa de vivir. Son la primera generación que han trabajado en su profesión. Tienen vida propia y sus experiencias intentan trasladarlas a sus compañeras. Están perfectamente organizadas, salvo que sus hijos o nietos las precisen.

Las cafeterías es un buen ejemplo de su vida social, continuamente celebran cumpleaños y onomásticas. Sus conversaciones son de toda índole, política, artistas, amoríos y temas de Tarragona, raramente de fútbol. A veces arman tal griterío que necesitan un toque de atención por parte de la que lleva la voz cantante. Son las primeras en apuntarse a viajar con el Imserso. Si alguna de ellas sufre enfermedad, programan las visitas por turnos.

Es curioso verlas con el moderno teléfono móvil. Sus dedos se han desarrollado demasiado, son grandes para teclear y la velocidad en enviar un mensaje es escasa. Cuando al final logran su envío, es como si hubieran hecho la mejor de sus acciones. Mujeres que entre vosotras os llamáis ‘nena’, mi más sinceras felicitaciones y por muchos años.

Visitación Juárez Laiz

(Tarragona)

L’enganyifa de Volkswagen

No és nou el trucatge de motors, existeix des que un cotxe va trepitjar el carrer. El motor dièsel de Volkswagen que munten de 115 cv el podem transformar en un de 130 canviant algun xip i alguna programació. El mateix el portem a un especialista en trucatges i ens treu un rendiment de 150 cv. Un motor amb potència ha de gastar combustible. Sempre una major potència comporta un increment del consum, d’emissions de gasos contaminants i, en el dièsel de partícules d’hidrocarburs no cremats.

Avui els cotxes de les marques punteres, com tot el que utilitzem, estan comandats per una unitat electrònica –ordinador– que admet programacions i reprogramacions. Fins i tot utilitzant la Intranet i mitjançant una connexió podem manipular tots els actuadors i funcions del vehicle, que pot estar a Tarragona, des de la central que pot estar a Alemanya, França o un altre país.

Actualment tots els motors han millorat moltíssim. Fa 15 anys un motor de benzina de 1.600 cc podia donar uns 100 cv, avui en pot donar 120 i fins i tot 130 cv. Al dièsel, hem vist com les diferents marques han evolucionat passant de la simple injecció al TDI, sistemes d’injecció directa, motors multivalva, turbos amb espoleta variable, el sistema d’injector bomba de Volkswagen i l’estel de la tecnologia, el common rail, molt treballat per Fiat i Mercedes Benz. Trobo fascinat el món dels automòbils, han d’estar en innovació constant.

Però el problema més greu és l’enganyifa i la falta de lleialtat envers els consumidors de Volkswagen. Em recorda els enganys de concessionaris i fabricants de maquinària agrària pel fet de vendre vehicles sense frens de servei del conjunt tractor-remolc per als remolcs. El més greu que li pot passar a una marca és que els clients perdin la confiança i això és el que ha passat. Ara, com sempre, vés busca!

Domingo Castilla Palau

(Constantí)

Por a la democràcia

Al meu entendre considero que l’eurodiputat flamenc de l’NVA (Nova Aliança Flamenca), Sander Loones, té tota la raó del món quan diu que a Espanya hi ha molta gent amb por de la democràcia. Aquesta reflexió em recorda el llibre La por a la llibertat, del conegut psicoanalista de l’Escola de Frankfurt, Erich Fromm .

És molt significatiu que dirigents i personatges polítics de totes les ideologies (conservadors, liberals, socialistes, verds, euroescèptics, nacionalistes escocesos) de països molt diferents d’arreu d’Europa no entenguin, i rebutgin totalment, l’actitud tancada, autoritària i poc democràtica del govern i la diplomàtica espanyola contra Catalunya. Aquesta variada gamma de representants polítics europeus desaproven la imputació d’Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel procés participatiu del 9-N, la qual cosa posa de manifest que a l’Estat espanyol es viu en una democràcia de molt baixa qualitat.

Josep M. Loste

(Portbou)

Comentarios
Multimedia Diari