Les feines de la quarta revolució industrial

Canvi de perfil. A la meva època d’estudiant estava molt ben vist estudiar Dret o Medicina. Ser advocat o metge t’assegurava un ‘modus vivendi’ i un prestigi. En canvi, avui en dia, molts subsisteixen com poden

11 diciembre 2018 11:08 | Actualizado a 06 febrero 2019 17:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Saber quins són els estudis que permetran tenir major probabilitat de trobar una bona feina en el futur no és fàcil d’encertar ni de predir. Vivim en un món accelerat i canviant. En la meva època d’estudiant, i d’això ja fa uns quants anys, estava molt ben vist estudiar Dret o Medicina.

Arribar a ser advocat o metge t’assegurava un modus vivendi i un prestigi professional. En canvi, avui en dia, quants advocats i metges no tenen feina o subsisteixen com poden.

Els qui estudiaven la carrera de Matemàtiques se’ls veia una mica friquis i amb l’única opció laboral de fer de professor. Ara un matemàtic té infinites possibilitats de trobar feina, fins i tot a la televisió. Quan es fan programes electorals, es contracten matemàtics per avançar els resultats electorals a través de fórmules estadístiques. Ara ser matemàtic és una professió de futur demandada en moltes empreses. Quines seran les feines del futur ara que ja estem a la Quarta Revolució Industrial?

Sentir a parlar de la internet de les coses, robotització, intel·ligència artificial, manufactura additiva... pot desconcertar i fa pensar que es perdran molts llocs de feina perquè els robots la faran per nosaltres.

Ens reemplaçaran els robots? Segur que sí a les feines mecanitzades, treballaran per nosaltres, però mai podran ser creatius i emocionals i sempre caldrà un humà que programi els robots. Segons els experts tindrà un valor incalculable tot allò que no es pugui automatitzar.

A Tarragona fa pocs dies que s’ha celebrat Reinventa’t, una jornada organitzada per l’Asociación Española de Directivos (AED) sobre els reptes i l’impacte de la Quarta Revolució Industrial. Diferents líders d’empreses punteres van coincidir en el valor de la creativitat de les persones per poder afrontar amb èxit la nova era 4.0. 

Concurs d’idees

Em va cridar especialment l’atenció la visió del president executiu de la multinacional Fluidra, Eloi Planes, que va explicar fins a quin punt tenen en compte la creativitat dels seus treballadors. A la seva empresa proposen periòdicament als treballadors que participin en un concurs d’idees i la que guanya la desenvolupen a l’«acceleradora», un laboratori per veure’n la viabilitat. Va explicar que d’aquí havien sortit projectes molt interessants i alhora era una manera d’aprofitar el talent i la creativitat dels seus treballadors donant-los valor. És un exemple d’apostar per la innovació sabent generar il·lusió i motivació al capital humà.

És complicat estar al dia de totes les novetats tecnològiques, però ajuda molt tenir una mentalitat oberta, sortir de la zona de confort i no tenir por als canvis. La meva generació s’ha hagut d’adaptar a la tecnologia amb més o menys encert. Així com en la generació dels meus pares hi ha qui ha volgut i pogut adaptar-se a la tecnologia, n’hi ha d’altres que ni tan sols ho han intentat, són analfabets digitals. En canvi a la meva generació, tot i ser analfabets d’entrada, no ens ha quedat més remei que espavilar-nos i convertir-nos en digitals si volem seguir sent actius i competitius. Tinc alguns coneguts que es diuen a si mateixos «ciberlerdos», és a dir, que els ha fet por el canvi.

Per als nostres fills i successives generacions que ja són nadius digitals, l’adopció de la tecnologia ja és un fet inqüestionable i universal. Ara la diferència entre uns i altres és la capacitat de desenvolupar totes aquelles habilitats que només tenim els humans: el pensament crític, la intel·ligència emocional, la intuïció i la creativitat, només així podrem fer un món tecnològic més humà.

 

Laura Solé, vinculada als serveis informatius de TV3, ha  presentat el ‘324 Comarques’ i l’espai ‘L’Entrevista’ del 324 i ha participar en el programa ‘Els matins’.Fa classes a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari