L'estimulació multisensorial, Snoezelen i la discapacitat

L'estimulació multisensorial és controlar els estímuls sensorials que arriben a una persona per facilitar la seva percepció del món

19 mayo 2017 23:59 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els dies 27 i 28 de novembre es van realitzar a Reus les IV Jornades d’Estimulació Multisensorial i Snoezelen sota el títol ‘Diverses mirades’. Van estar organitzades conjuntament per l’Associació Espanyola d’Estimulació Multisensorial i Snoezelen (ISNA España) i la Fundació Villablanca del Grup Pere Mata de Reus, i van aplegar més de 200 professionals de tot l’Estat. L’estimulació multisensorial consisteix a controlar activament els estímuls sensorials que arriben a una persona per facilitar i/o millorar la seva percepció i interpretació del món extern i d’un mateix, d’acord amb la informació captada pels sentits i processada pel sistema nerviós central. És una intervenció especialment indicada en persones que per algun motiu tenen alterada la seva capacitat de percepció, com ara les persones amb discapacitat.

L’objectiu principal de les jornades ha estat conèixer els tres principals abordatges sensorials: Snoezelen, Basal Stimulation® i Integració Sensorial. Cal destacar que s’han exposat casos pràctics com nens que presenten problemes per organitzar la informació sensorial que reben pels seus sentits, i si no es tracten adequadament poden acabar en problemes greus d’aprenentatge, d’hiperactivitat i de dèficit d’atenció, i fins i tot retard psicomotriu.

També s’han presentat diverses intervencions terapèutiques amb problemàtiques diferents, que afecten persones amb hipersensibilitat, autisme, estats de baixa consciència, demències, discapacitat intel·lectual i paràlisi cerebral. Com a repte de futur s’ha de dir que és necessari l’abordatge científic que pugui avalar les intervencions multisensorials. En les intervencions la persona i el professional són dos que tracten de caminar junts, un fent costat a l’altre, sense saber molt bé qui dóna suport a qui. Villablanca i els seus serveis i professionals fan seus aquests reptes amb l’objectiu d’oferir, mitjançant les tècniques més innovadores com les exposades en les jornades, la millor atenció i qualitat possible a les persones ateses als seus serveis.

Comentarios
Multimedia Diari