Llista de Nadal, llista de Reis, llistes, llistes... No cal recordar els trenta tres reis gots ni els deu manaments

La memòria es fa mandrosa. Google és l’arxiu global que ho guarda tot, fa un món de tot a deu i esdevé un ansiolític front la falta d’ordre i l’estrès de la societat de consum 

23 diciembre 2021 18:40 | Actualizado a 24 diciembre 2021 07:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

S’acosten uns dies que recorden que la vida és com una llista de coses que cal fer i recordar. Llista de la compra pels àpats de Nadal, Cap d’Any i Reis. Llista d’ingredients de la carn d’olla i d’altres receptes de cuina. Llista de regals. Llista de convidats. Llista de felicitacions… I llista de maneres de recordar on es guarden les llistes i de trucs per no oblidar-les quan es necessiten. També la llista de bons propòsits per passades les festes. Llistes d’autoajuda. Llista de maneres per millorar la relació amb la sogra. Llista per fer la maleta si es marxa de viatge. Llista de com ser bons/es pares, mares, avis, àvies i parentela a l’hora d’escollir entre llistes i catàlegs de joguines. Tot plegat, llistes necessàries per prevenir o augmentar l’estrès propi de la societat de consum.
Uns instruments útils com a compendi de llistes ben endreçades són els catàlegs. Els més buscats de cada any són el de joguines d’un grans magatzems i el d’una marca de mobles desmuntables. Els més pràctics i quotidians són els dels supermercats i les grans superfícies comercials. A tots ells, cal sumar-hi els que es troben a les xarxes cibernètiques i els que apareixen a les pàgines d’Internet sense demanar-los encara que no es necessitin i que facin nosa a la pantalla de l’ordinador. En aquest allau de dades, hi ha també les llistes d’èxits musicals, de llibres més venuts, de colònies i perfums, de pel·lícules nadalenques... I com que tantes coses a la vegada afecten als nervis i angoixen, els psicòlegs i psiquiatres aconsellen l’ordre com el millor ansiolític i el millor remei front el desgavell físic i mental. En cas d’optar per receptes alternatives, es pot consultar a Google llistes de maneres d’endreçar la casa, els armaris i l’habitació de la canalla.
Google és el gran armari i el gran arxiu d’una memòria cada vegada més mandrosa a causa, paradoxalment de Google. Entrar a Google o a qualsevol diari digital suposa trobar tot el món resumit en deu propostes per a qualsevol cosa. Les deu millors ciutats del món. Els deu millors restaurants de cada ciutat. Els deu plats típics de cada país. Les deu maneres de ser feliç. Deu mètodes de perdre pes. Deu millors vins de cada comarca. Deu idees per decorar la casa. Deu llocs que cal visitar. Deu llibres que cal llegir abans de morir... És tenir un món de tot a deu sense cap esforç memorístic com aquells que obligaven a saber els deu manaments de la Llei de Déu i la llista dels trenta tres reis gots. Pel que fa a llibres relaxants per aquestes festes, l’assaig El Infinito en un junco, d’Irene Vallejo, recorda que el grec Aristòfanes de Bizanci va ser l’inventor de les llistes i dels catàlegs. Que la idea d’utilitzar l’alfabet per a ordenar i arxivar textos fou dels savis alexandrins. Endreçant la mítica Biblioteca de Alexandria, Cal·límac de Cirene es va convertir en el pare de les bibliotecàries i bibliotecaris.
Ara, la biblioteca d’Alexandria i moltes més biblioteques caben a la butxaca en un telèfon mòbil connectat a Internet. Qui visiti alguna deixalleria municipal hi veurà un contenidor a banda per tirar les enciclopèdies, perquè el seu paper és de més qualitat a l’hora de trinxar i fer nova pasta de paper. Tota dada i data es troba a la pantalla del dispositiu mòbil amb un ordre i amb unes llistes que no pot superar cap ésser humà. Sempre que es consulta una cosa a Internet queda un rastre que els algoritmes guarden, analitzen i interpreten sobre els gustos, compres, necessitats o interessos de cada usuari. Aquest sistema és la nova llista que es transforma en publicitat seleccionada i en recordatoris individuals de tot el que es fa o desfà. De cara a la vida quotidiana, evita el problema de les llistes de paper que acaben perdudes pels calaixos o penjades amb un imant a la nevera i submergides sota altres llistes. Aquests invents permeten contrastar la llista d’ingredients dels canalons de la iaia i de les croquetes de la mare amb les dels deus millors cuiners nacionals i internacionals. Només cal no oblidar la llista o el mòbil quan es va a comprar o a cuinar. En tot cas, que vagi de gust, que encertin els regals i que passin uns dies feliços i inoblidables sense necessitat de llistes. 

Periodista. Amb arrels familiars a la Terra Alta, Joaquim Roglan va ser corresponsal a Ràdio Reus i cofundador d’Informes-Ebre. Professor universitari, ha treballat als principals mitjans de comunicació de Catalunya i ha escrit vint llibres. Viu retirat a l’Empordanet.

Comentarios
Multimedia Diari