Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

'Lovemarks'

El secret de la felicitat és trobar quelcom més important que tu i dedicar-li la vida sencera

Gerardo Meneses

Whatsapp
'Lovemarks'

'Lovemarks'

L’ any 1985 Coca-Cola –després d’invertir quatre milions de dòlars en investigació de mercat i de fer més de 200.000 tasts a cegues– va decidir substituir al mercat nord-americà la Coca-Cola tradicional per New Coke.

Potser la nova fórmula tenia un sabor millor però es va desencadenar una resposta de milers de cartes i trucades. Es va generar una associació per a la preservació de la fórmula tradicional i es va començar a acaparar i emmagatzemar ampolles de la Coca-Cola «autèntica» fins a arribar a pagar 1.000 dòlars per una d’elles.

La situació va impulsar a Coca-Cola a donar una resposta immediata desestimant el projecte i tornant als ingredients tradicionals.

Kevin Roberts a «Lovemarks» ens explica tot plegat desenvolupant quin pot ser el futur més enllà de les marques. Com a CEO mundial de Saatchi & Saatchi la seva experiència amb un equip de treball internacional li fa creure que les relacions emocionals i les persones inspiradores poden canviar el món i determinar el nou escenari de les marques. Perquè uns productes i marques generen lleialtat fins i tot més enllà del raonable i d’altres no?, quina evolució s’ha produït dels productes a les «trademarks» fins a arribar a les marques?

En primer lloc, la idea que res és impossible. Optimisme. «Si pots somiar-lo, pots fer-lo» (Walt Disney).

La visió fundadora de Microsoft (1977): «Un ordinador en cada despatx i en cada casa», quinze anys després era ja una realitat. Avui ha estat actualitzat: «Oferir oportunitats a la gent, gràcies a un software extraordinari, en qualsevol hora, en qualsevol lloc i en qualsevol terminal».

Segon la pèrdua de significació de les marques. Es fa necessari crear productes i experiències que creïn vincles emocionals amb les persones. Un missatge com el que transmeten els «All Blacks». Un equip, un sentiment, una meta col·lectiva: guanyar i fer tot el possible per ser millor jugador i millor persona; i ajudar als altres membres de l’equip a ser també millors jugadors i millors persones.

Cultivar virtuts i valors com ara respecte, lleialtat, passió, responsabilitat, compromís, empatia i inspiració. Les competències són hàbits que fan a les persones eficaces; en canvi, les virtuts són hàbits que fan persones millors.

Tercer, el misteri de la nostra marca: metes i somnis que ens inspiren. Les grans històries són la millor eina de seducció: contar històries, fer servir el passat, el present i el futur d’una marca, despertar somnis en els altres, utilitzar els mites i icones.

Roberts en proposa, finalment, connectar la nostra marca amb la gent (si volem saber realment que pensen de nosaltres) mitjançant tres models:

1. Pujar a una muntanya. «Si vols veure un arbre, queda’t a terra. Si vols veure un bosc, puja a una muntanya». La visió de conjunt i la distància ens ajuden a tenir la perspectiva necessària per connectar amb la gent.

2. Anar a la jungla (xploring). Si vols saber com es caça un lleó, no vagis al zoo, vés a la jungla. Per saber que pensen de nosaltres cal estar realment al costat de les persones, dels nostres consumidors i usuaris.

3. Pensa com un peix. Els maoris en Nova Zelanda diuen: «Si vols atrapar un peix, primer aprèn a pensar com ell». Les lovemarks es construeixen treballant amb els consumidors i aprenent a pensar i a sentir com ells.

La recerca d’un món millor esdevé l’objectiu final. Els actes de les persones i de les institucions inspiradores tenen com a missió el desig de fer que les coses siguin diferents, siguin millors... servint als altres. La meta: fer del món un lloc millor per a tots.

Temas

  • TRIBUNA

Comentarios

Lea También