L’èxit de la reinvenció professional: Mentalitat oberta, formació constant i actitud positiva

Són els temors que cal superar per donar un tomb en l’àmbit vital i professional, un salt que avui en dia és més necessari que mai

15 abril 2021 19:40 | Actualizado a 16 abril 2021 05:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El món es mou, la societat canvia i és imprescindible reinventar-se per no quedar-se enrera. No es tracta d’una opció sinó d’una necessitat. De la mateixa manera que evolucionem i madurem personalment al llarg de la vida, també ho hem de fer a nivell professional. Ja fa temps que els experts pronosticaven que en uns 20 anys hi hauria un canvi radical i global del mercat laboral. La revolució tecnològica i l’automatització de moltes activitats han portat a la desaparició d’algunes feines i la creació d’altres, noves demandes i necessitats. Situacions trencadores i inesperades com la pandèmia han accelerat aquesta evolució amb aspectes com la generalització del teletreball i noves maneres de gestionar i liderar els equips de feina a distància.

Hi ha qui canvia de lloc de feina o d’activitat per voluntat pròpia i hi ha persones a qui no els hi ha quedat més remei que fer-ho perquè l’han perdut o s’ha quedat obsoleta. Sempre és difícil reinventar-se. Canviar ens fa por, és humà. Sortir de la nostra zona de confort i de la bombolla de comoditat per enfrontar-nos a un futur incert fa vertígen. Per això és importantíssim reflexionar abans de fer el pas de la reinvenció professional. És primordial definir un full de ruta, formar-nos i buscar el moment idoni per fer el canvi.

Ningú no ens pot assegurar que hi haurà un final feliç, com tot en la vida, però sí que hi podem posar de la nostra part perquè així sigui. Cal tenir una mentalitat oberta, qüestionar-s’ho tot, aprendre continuament, estar disposat a córrer el risc, adaptar-se als canvis, tenir una visió a curt i llarg termini i ser constant. I tot això s’ha fer tenint el focus posat cap a les activitats que ens ofereixen més oportunitats i que tenen més demanda de llocs de treball. A dia d’avui, els sectors del gran consum, la sanitat, els recursos humans i de l’àmbit tecnològic són els que ofereixen un ventall més ampli de feines segons detalla el llibre blanc de la reinvenció professional elaborat per l’escola de negocis EAE Bussiness School.

Aquest estudi mostra que els perfils de les persones que ja han fet un canvi en la seva vida laboral són majoritàriament homes d’entre 40 i 50 anys i dones d’entre 30 i 40 anys amb una experiència laboral de 10 a 20 anys. Mentre la majoria de les dones han canviat les seves funcions mantenint-se en el mateix sector, els homes han optat per l’emprenedoria. També hi ha diferències pel que fa als interessos. Els homes s’enfoquen cap al sector de les TIC i les dones cap a feines relacionades amb el coaching, l’assessoria, la consultoria i la sanitat. El que s’ha de tenir sempre present és que per tenir èxit en qualsevol feina és imprescindible adquirir habilitats tecnològiques per crear una pàgina web, tenir presència a les xarxes socials i coneixements de màrqueting digital.

Tota la formació i l’experiència laboral que tinguem ens fan atractius pel mercat de treball, ara i en el futur, però també tenen molt de pes, i cada vegada més, les anomenades «habilitats toves». Els departaments de Recursos Humans de les empreses tenen molt clar que el talent digital ha d’anar acompanyat de la vessant humana. Tenen en compte la formació però també valoren molt una combinació d’habilitats socials, de negociació, de gestió del canvi i de l’estrés i la capacitat d’empatitzar. Aquestes competències faciliten la interacció entre les persones, es crea un bon ambient de treball i un clima que facilita la cooperació i l’entesa. Una comunicació fluïda, saber explicar on es vol arribar i com fer-ho són essencials per aconseguir l’èxit en els projectes de feina.

Saber treballar en equip, ser proactiu i prendre decisions, trobar solucions eficients i ràpides als problemes i tenir una actitud positiva també són habilitats que es demanen als candidats a ocupar un lloc de treball. I nosaltres mateixos no podem perdre de vista l’objectiu de buscar una feina de qualitat que permeti realitzar-nos i ens mostri que som capaços de reinventar-nos.

Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB),  Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des de 1994.

Comentarios
Multimedia Diari