Més Drets i més Justícia Social

Després de deu anys de retallades s’han incrementat les desigualtats, la pobresa i la vulnerabilitat de les classes populars
 

16 diciembre 2021 10:40 | Actualizado a 16 diciembre 2021 10:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els grans canvis democràtics en la nostra història s’han construït des de la societat civil organitzada. Les grans transformacions de la nostra societat i la cohesió social s’han aconseguit amb la participació activa del moviment veïnal, els sindicats, els col·legis professionals, les associacions del món de la cultura i de l’educació, el moviment feminista, les organitzacions juvenils, les organitzacions no governamentals, que hem estat actors de canvi i avenç en drets, llibertats i democràcia. Diferents organitzacions socials, entre les quals UGT, ens hem constituït com a plataforma amb el nom «+Drets i +Justícia Social», per defensar els drets socials, polítics i civils per a tothom, universalitzar els drets de ciutadania, per avançar cap a una societat basada en la igualtat i la justícia social.

Constatem que després de deu anys de retallades s’han incrementat les desigualtats, la pobresa i la vulnerabilitat de les classes populars. Alhora, la pandèmia ha posat de manifest que les feines de cura i els treballs feminitzats són imprescindibles per a la vida. Els treballs essencials, amb condicions laborals molt precàries, no s’han esfondrat en la pandèmia només gràcies a l’esforç responsable de la gent que hi treballa.

L’aïllament, la incertesa i la precarietat han afectat la salut mental de moltes persones. A Catalunya, el jovent entre 16 i 30 anys, col·lectiu molt afectat pels símptomes de depressió i d’ansietat, en què han augmentat de manera molt important els suïcidis. Les seves dificultats per accedir a un habitatge es deuen a la quasi nul·la inversió pública. L’atur juvenil i la precarietat laboral fan que sigui impossible la seva emancipació fins gairebé els 30 anys.

També tenim un deure amb la nostra gent gran, ens comprometem a lluitar per garantir unes pensions dignes i de qualitat.

Patim desabastiments de determinats productes i matèries primeres, i un encariment inassumible dels preus de l’electricitat, del gas, del petroli, i, en conseqüència, un increment dels preus del consum superior al 5%, mentre que els salaris han pujat només un 1,8%. No hi ha polítiques públiques que regulin adequadament l’actual mercat energètic, ni que defineixin una estratègia urgent per a les energies renovables. El risc de pobresa i d’exclusió social arriba al 26,3% de la població de Catalunya i té rostre de dona. En el cas dels joves i les criatures, la taxa arriba al 35,9%. A Catalunya, pateixen privació material severa 466.000 persones.

El país necessita un nou teixit industrial, així com un canvi de model en el sector turístic i de serveis. No es pot avançar amb les lleis que promouen el desmantellament de l’estat del benestar per privatitzar-lo i fer negoci, ni amb lleis que desmunten el dret del treball, ni amb lleis que retallen els drets i les llibertats.

La Unió Europea ha optat per sortir de la crisi amb polítiques d’inversió i cal aprofitar els diners per transitar cap a un model de justícia i igualtat. Perquè els canvis puguin ser estructurals, cal també una fiscalitat justa i la lluita contra la insolidaritat de l’evasió i l’elusió fiscal.

El nostre compromís amb la cultura i la llengua catalana és absolut. Ambdues han estat un element imprescindible per a la cohesió social i la integració de la ciutadania a la nostra societat. Defensem el model d’èxit d’immersió lingüística del nostre país. La llengua i la cultura són patrimoni de totes i tots, ens uneixen i ens fan créixer individualment i col·lectivament.

Per tot això, des d’aquesta plataforma volem:

1. La derogació de les reformes laborals.

2. Reforç dels serveis públics i millora de les condicions de les persones treballadores que els presten:

•Cal la defensa de la gestió directa dels serveis públics i la reversió de les privatitzacions realitzades.

•Una inversió suficient per al reforç del sistema sanitari, en especial de l’Atenció Primària i dels serveis de Salut Mental.

•La inversió en educació que asseguri la creació de places suficients de formació professional i la justícia educativa en totes les etapes.

•Un sistema públic i universal d’accés als serveis socials que compti amb recursos suficients, que superi l’actual assistencialisme i prioritzi els drets socials de les persones.

•Hem de reforçar el sistema públic d’atenció a la dependència i a la discapacitat, incrementant els recursos.

•La millora del transport públic.

3. La pujada del salari mínim fins a 1.000 euros a gener de 2022 i fins al 60% del salari mitjà a final de la legislatura.

4. La regulació del preu de l’habitatge i del preu de l’electricitat.

5. L’estabilitat i la suficiència del sistema públic de pensions.

6. Un Pacte per la Joventut que garanteixi condicions per a la seva emancipació personal i laboral.

7. Polítiques i recursos suficients per promoure la igualtat efectiva entre dones i homes i per a la prevenció contra totes les violències masclistes i l’atenció a les seves víctimes.

8. La compatibilitat i la suficiència de la Renda Garantida de Ciutadania i l’Ingrés Mínim Vital, simplificant el procediment burocràtic.

9. Recursos suficients i modificacions legals per posar fi a la greu situació de les persones immigrants.

10. Reforçar la cooperació internacional. De la crisi climàtica només en podem sortir amb solidaritat global, s’ha de garantir destinar el 0,7% dels pressupostos a la cooperació.

11. Reforçar la democràcia, la transparència i el rendiment de comptes i les mesures i polítiques que reforcin la lluita contra la corrupció.

12. La derogació immediata de la llei mordassa.

Comentarios
Multimedia Diari