Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Más de Opinion

Millor fora de test?

'Botellón' i turisme de baix cost són aliats temibles. La cosa deu generar beneficis per a uns quants

Magí Aloguín i Pallach

Whatsapp

El Botellón, model d’oci juvenil espanyol des de les darreries del segle XX sedueix a molts, també més enllà de les nostres fronteres.

La fiesta, basada en l’abundància d’alcohol barat, disponibilitat d’altres drogues, permissivitat davant l’excés i oportunitats de sexe fàcil, s’ha convertit en un reclam turístic de primera magnitud. Multituds de localitats costaneres ofereixen atractius packs destinats al mercat adolescent i jove europeu.

El nostre ‘SalouFest’, en seria un exemple conspicu, però no pas l’únic. En aquest cas en diuen «jornades esportives», deu ser per les carreres per veure qui l’agafa més forta abans.

Botellón i turisme de baix cost són aliats temibles. La cosa deu generar beneficis residuals per a uns quants, però el preu social del tema és elevat, alarmant.

Per descomptat, els practicants habituals s’arrisquen no només a problemes sanitaris greus, sinó a problemes més immediats i primaris (balconing), sense descomptar l’embrutiment moral i social que l’abús ocasioni a alguns desafortunats.

Els espais on es practica la fiesta, tant d’autòctons com de forans, resten coberts per una espessa catifa de deixalles sòlides, incloent-hi perillosos vidres trencats i abundor de deposicions humanes que empastifen i empudeguen l’entorn.

D’altra banda, estan a l’ordre del dia la vandalització de mobiliari urbà i de vehicles i la privació absoluta del dret al descans del veïnat que no pot fugir a temps. No són rars els casos d’ocupació agressiva de la via pública, com la moda del nudisme en variant urbana, diürna, desafiant, llardosa i d’estar per casa visible, per exemple, a la Barceloneta.

Els intents de controlar els efectes, ja que no de resoldre el conflicte, es tradueixen de moltes maneres. Molts ajuntaments han reforçat les normes cíviques i han endurit el control i les sancions.

Amb resultats diversos i amb l’aparició d’un problema nou, el de les queixes dels puristes de la tolerància, que en nom de les essències aixequen la seva porra dialèctica. També s’intenta minorar l’impacte a còpia de multiplicar papereres o urinaris.

L’Ajuntament de Barcelona, per exemple, ha sembrat d’urinaris (masculins) portàtils, els indrets més afectats per les marees de joves-amb-dret-a-divertir-se.

També aquí hi ha qui ha posat el crit al cel. No tant pel fet d’instal·lar els testos per a recollir l’olorós líquid, sinó per l’indret on s’han posat. Especialment, han aixecat llastimoses queixes els del costat de l’antic Mercat del Born, avui dia costosament museïtzat a major glòria del foment del victimisme com mecanisme de mobilització de masses.

La veritat, enfarfega tanta jeremiada independentista. Però en una cosa cal donar-los la raó. No és correcte excretar líquids al costat d’aquest costós instrument d’adoctrinament ideològic. Ell mereix coses més sòlides.

Temas

  • TRIBUNA

Comentarios

Lea También