Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

No és qüestió de quan, sinó de com

Caldrà veure quins seran els propers moviments del Govern central

Bernat Coll

Whatsapp

Votarem. Després de massa dies de desgavell institucional i de tanta sospita partidista, el President Mas ha anunciat allò que tants catalans esperaven. El proper 27 de setembre les urnes tornaran a sortir al carrer, però a diferència del 9N, ningú podrà parlar de botifarrèndum. Aquesta vegada va de debò.

Necessitava el procés una empenta d’aquesta mida, una vegada el desànim i el derrotisme començaven a instal·lar-se a les files independentistes. Més enllà de l’encert de la data i el format dels comicis, amb més avantatges que inconvenients, la fortalesa d’aquesta nova etapa rau en el retorn als orígens del 9-N més embrionari: l’acord solemne entre els dos líders del país. L’entesa d’Artur Mas i Oriol Junqueras fa renéixer el foc d’una societat que s’apagava de mica en mica com una antiga flama dansaire consumida per la manca d’oxigen.

A partir d’ara la política catalana podrà tornar a mirar als ulls dels seus ciutadans, després d’un mes de retrets i recriminacions públiques que no havien fet res més que validar la política immobilista i de desgast que ha proposat l’Estat espanyol fins avui. Caldrà veure quin seran els propers moviments del govern central, una vegada el procés es referma institucionalment i camina per les vies de la legalitat.

Ara bé, que el desvari d’aquestes últimes setmanes no quedi en l’oblit. Les eleccions del proper 27-S han de servir per exercir el dret popular per sobre d’uns interessos del poder que han estat a punt d’abocar el cabàs de la il·lusió i l’esperança. Si la societat civil catalana va engegar aquest procés fa prop de cinc anys i els resultats encara no han arribat, no hi ha motius per pensar que la ciutadania no respondrà; precisament quan les reivindicacions civils per la unitat institucional, el veritable múscul del procés a ulls del món, torna a ser una realitat. Això no implica donar un xec en blanc als nostres polítics, sinó reprendre la iniciativa d’un camí que, ara sí, s’acosta al tram final.

Temas

  • OPINIÓN & BLOGS

Comentarios

Lea También