No n’hi ha prou amb viatjar. El president de la Comissió ha d’explicar el seu mal

Jean Claude Juncker va treure importància a les imatges de la cimera de l’OTAN en què apareix amb dificultats per mantenir-se dempeus. Va assegurar que es tractava d’un «rampa» a la cama i va demanar respecte

20 julio 2018 11:18 | Actualizado a 20 julio 2018 11:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Avui encara està a Madrid. Jean Claude Juncker, president de la Comissió Europea, ha visitat el rei Felip VI per invitació de la fundació Carlos de Amberes.

Després de mesos de suport al govern de Rajoy, el viatge permetrà al president de la Comissió valorar el nou ambient polític i social.

Juncker és el representant de l’Europa institucional. Democratacristià d’una escola amenaçada ja per la nova ultradreta, arriba al final del mandat amb el cos massacrat com han deixat palès les imatges del vídeo en què el president necessitava ajuda per pujar un esglaó.

«No és el que semblen», ha dit la Comissió obligada a donar explicacions. Però la ciàtica a la qual atribueixen els problemes motors de Jean Claude Juncker no ha evitat el debat en moltes capitals on fins i tot una veu d’ultradreta ha demanat la seva dimissió.

L’antic partit de Haider, l’FPÖ contra el qual l’any 2000 es va mobilitzar la Unió per ser el primer que va arribar a un govern amb coalició amb el PPE, avui torna a manar i és el que vol la retirada de Jean Claude Juncker.

Fa mal a les orelles que aquesta dreta radical i antieuropea, aliada amb LePen i amb els qui com l’holandès Geert Wilders  rebutgen immigrants perquè són diferents, igual que l’hongarès Viktor Orban, alcin la veu contra un símbol de l’Europa de tots. 

Però el cert és que després de veure el vídeo en què el president de la Comissió baixa d’una tarima ajudat pels primers ministres d’Holanda i de Portugal, el que sorprèn és que no hi hagi hagut ningú, des dels escons de l’Europarlament o des dels de les capitals on resideix també el poder de la UE, que hagi exigit alguna explicació.

«El president Juncker agraeix a Mark Rutte i Antonio Costa la seva ajuda, el dimecres al vespre», ha dit el portaveu davant els periodistes assegurant que la recuperació havia estat molt ràpida i que el president reprenia l’agenda com si no passés res.

I l’agenda l’ha portat aquests dies a la Xina, al Japó i la capital d’Espanya abans de tornar a agafar l’avió per a una nova trobada amb el president Trump, ara als Estats Units, per parlar de taxes comercials i obertura del mercat europeu als cotxes americans.

Però si tanta activitat permet confirmar que el president està recuperat, no aporta les respostes per saber què ha passat ni garanteix que Jucnker podrà acabar el mandat.

Les imatges del dimecres 11 de juliol obren interrogants que no queden tancats ni per les queixes del portaveu oficial contra «els titulars insultants», ni per la reacció del propi Juncker exigint «respecte personal».

És molt desagradable que al mal d’una feblesa física s’hi afegeixi un debat de carrer que doni peu a brometes i acusacions vulgars. 
Però com que els problemes físics s’han presentat en plena activitat institucional, seria un detall tenir respostes una mica més clares sobre l’estat exacte de salut del president de la Comissió Europea.

Perquè per al polític que durant molts anys ha estat el referent d’una Europa que volia el consens contra la imposició, la transparència només pot ajudar a millorar el respecte pel seu històric compromís amb la Unió.

 

Periodista. Nascuda a Tarragona, Griselda Pastor és corresponsal de la Cadena Ser a Brussel·les des del 1998.

Comentarios
Multimedia Diari