Obrir els ulls des de la foscor per veure més enllà i poder superar l’adversitat

Connexió IESE i Tarragona. Un directiu de l’escola de negocis escriu ‘Soy ciego es primavera. Adversidad y fundraising congruente’, un llibre innovador en format i contingut, editat en castellà i anglès des del Camp de Tarragona

02 mayo 2019 09:56 | Actualizado a 02 mayo 2019 09:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Jo vaig patir un drama que em va fer obrir els ulls per veure moltes coses que m’han anat bé i que poden ser consells per ajudar els altres per gestionar l’adversitat». Tomás Tomeo, doctor en Economia i que des de fa deu anys ocupa càrrecs de responsabilitat a l’IESE, considerada una de les millors escoles de negoci del món, acaba d’escriure el llibre Soy ciego es primavera. Adversidad y fundraising congruente, on darrere hi ha la mà de l’amic Albert Bru, un dels primers professionals de la publicitat, la comunicació comercial i el màrqueting al Camp de Tar-ragona i que segueix obrint nous camins. En els agraïments hi ha una referència a l’empresari reusenc Andreu Pintaluba.

És un llibre diferent en molts sentits. En primer lloc el format. A mi em va arribar a les vigílies de Sant Jordi amb un sobre personalitzat amb el meu nom, igual que el llibre, amb un missatge que et convida a llegir-lo: «obre els ulls, et convido a veure i viure de veritat». 

El llibre explica l’aprenentatge viscut després de nombrosos despreniments de retina

El disseny de la publicació també defuig l’estil tradicional i busca una estructura amena i dinàmica, de manera que hi ha una primera part dedicada a la situació adversa que va viure l’autor, que va patir repetits despreniments de retina amb poc més de trenta anys a ambdós ulls, i una segona part dedicada a set casos pràctics a la seva actual responsabilitat, com és el fundraising (captació de fons a partir de donacions de particulars, empreses, fundacions o altres organismes) en l’àmbit mundial, on defensa l’establiment de relacions personals verdaderes «que és el que mou el món».

El contingut és trencador en el món de l’empresa, on reivindica que es posi l’ànima davant de tot: «La gestió de l’adversitat i la gestió de les relacions personals és la gestió de la teva ànima i, si no la veus i si no la tractes, és impossible de portar-ho a terme per tu mateix», explica Tomàs Tomeo conversant al campus de l’IESE a Barcelona al voltant del llibre i la seva experiència. No es tracta d’aprendre de l’adversitat per superar la situació i aconseguir l’èxit social, sinó per trobar-se amb un mateix i obtenir l’èxit personal: «He de gestionar l’adversitat perquè jo em senti bé i no pas perquè els altres m’ho reconeguin. Cal fer-ho per un mateix, no per als altres». Per això, ell admet que la por és la primera adversitat que cal superar per afrontar el repte: «L’enemic número 1 és un mateix i el teu ego i sovint no ho treballes».

En el món de l’empresa reivindica el management (direcció empresarial) complet, on els directius prioritzin la relació amb les persones i amb una visió a llarg termini i coherent. «Poso els set casos pràctics per demostrar que sense una relació personal potent és molt difícil trobar resultats estables en el temps i que, a la vegada, estiguis content i feliç amb el que fas. La relació propera i de veritat amb els altres és el que et permet que les coses et passin d’una forma important». 

El llibre s’ha editat en castellà i anglès, traduït també des de Tarragona per Mike Keenan, per enviar-se a diferents corporacions i fundacions internacionals. Fa pocs dies el propi Tomás Tomeo lliurava personalment el seu treball a Paul Polman, que ha estat en els últims deu anys el màxim responsable d’Unilever, una de les principals companyies de gran consum en l’àmbit mundial, amb 400 marques a 190 països. Polman, poc temps després d’arribar com a CEO a la companyia, va eliminar la guia de guanys trimestrals que proporcionava prediccions de beneficis futurs als inversors per una visió a llarg termini, caracteritzada per la innovació i el compromís per la reducció de l’impacte mediambiental. 

Hi ha una defensa de la visió a llarg termini de l’empresa amb un focus en les persones

Tomás Tomeo coincideix en prioritzar l’estratègia i un treball coherent, permanent i disciplinat i no obsessionar-se en el curt termini. «El millor és oblidar-se dels objectius per obtenir els objectius», explica a tall de paradoxa per desenvolupar la idea: «si et fixes molt en els objectius, tens la temptació de caure en l’angoixa i de perdre’t en tu mateix. En canvi, si els tens presents i els poses en un segon nivell, acostumes a fer-ho bé en defensa de l’estratègia». 

Economista i periodista. Nascut a Guissona, porta més de mitja vida al Camp de Tarragona, des d’on es desplaça cada dia a treballar a Barcelona, on és director comercial d’una companyia asseguradora d’àmbit català. Va començar la seva trajectòria professional al món del periodisme al ‘Diari de Tarragona’.

Comentarios
Multimedia Diari