Obscura, un segell oportú. Obrir un món de fantasia i terror

Sèries. L’èxit de ‘Joc de trons’, les noves mirades a les propostes 
d’autors clàssics com Tolkien i el material de les plataformes de sèries han fet créixer de manera exponencial els seguidors d’aquests gèneres

05 junio 2020 21:00 | Actualizado a 06 junio 2020 10:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Si donem per bo allò d’agafar-se la vida amb sentit de l’humor, podríem arribar a descobrir una certa essència poètica en una editorial que neix amb la voluntat de ser referent en la literatura de terror i de fantasia del país i que surt a la llum una setmana abans del confinament. De fet diuen que tot és del color del cristall amb què es mira. Potser per això podria fins i tot semblar un meravellós argument de màrqueting, un autèntic prodigi d’oportunitat espai/temps, però m’inclino a pensar que la pretensió inicial era, sens dubte, ben diferent.

Sempre s’ha dit que la salut de la literatura d’un país o d’una cultura es pot valorar mesurant què passa amb les literatures de gènere. Doncs bé, a casa nostra podem dir que tenim una literatura negra molt viva, almenys de portes enfora, ja que si gratem una mica veurem que hi ha més escriptors que lectors capaços d’absorbir una producció molt alta i no sempre de la qualitat mínima exigida, però que no acaba de passar el mateix amb altres gèneres.

Publicar històries de qualitat en català i en castellà i transportar-nos a mons foscos i desconeguts és un repte interessant

Així doncs, la pretensió de la gent que hi ha al darrere d’aquest nou segell editorial, Obscura, és força lloable i engrescadora, convertir-se en un referent de la literatura de fantasia i terror a casa nostra. L’èxit de sèries com Joc de trons, les noves mirades a les propostes d’autors clàssics com Tolkien i, és clar, el material que nodreix les plataformes de sèries, han fet créixer de manera exponencial els seguidors d’aquests gèneres, però el gran repte és anar a l’origen i aconseguir que aquesta eufòria es traslladi també a la literatura.

Job Peró, llicenciat en Ciències de la Informació, és el fundador i el director literari del segell i Roser Vales n’és l’editora. Tots dos volen donar forma a Obscura i aconseguir que esdevingui l’eix actiu que permeti la consolidació d’un camp que pot tenir moltes mirades. D’una banda volen publicar autors consolidats i nous valors, fixant la mirada en un univers que es belluga de la literatura a l’assaig passant per aproximacions filosòfiques i històriques a temes com la religió, els mites, la tradició oral i, en definitiva, a la base ancestral de la nostra civilització i de les seves pors passades, presents i futures. Peró i Vales són valents i assumeixen el risc de treballar per arrencar la literatura fantàstica i de terror del pou on es troba. Publicar històries de qualitat en català i en castellà i transportar-nos a mons foscos i desconeguts és un repte interessant i no gens fàcil que val la pena explorar i que, de ben segur, acabarà produint moltes satisfaccions als editors i als lectors. L’entrada, no especialment difosa per culpa del coronavirus, és d’alt voltatge. Tres llibres ben diferents però tots intensos i recomanables. D’una banda Obscura, una magnífica antologia que aplega deu narradors contemporanis de primera línia que ens regalen deu maneres personals i diferents d’acostar-se a la part fosca dels nostres cervells, a tot allò que no se’ns mostra de manera oberta i que és, precisament, l’ànima dels mil terrors, físics, psicològics i quotidians que ens assetgen.

La pretensió de la gent que hi ha al darrere d’aquest nou segell editorial, és força lloable i engrescadora

I si la lectura d’aquesta antologia ja ens predisposa a no apartar l’ull d’aquesta jove proposta editorial, la qualitat dels detalls no fa altra cosa que reafirmar aquesta sensació. La primera impressió a l’hora d’enfrontar-se a la coberta del llibre és que t’han donat un llibre que s’ha passat el confinament rebregat de qualsevol manera per mil magatzems polsosos i, en realitat, no és altra cosa que un disseny acurat, imaginatiu i molt aconseguit que dona a entendre sense cap mena de dubte que Obscura busca una simbiosi perfecta entre continent i contingut i que ho aconsegueix sense cap escletxa.

Els altres dos llibres que enceten l’aventura són Cinder i el Príncep de Mitjanit, un thriller fantàstic que ofereix una visió molt personal de la Ventafocs escrita per Susan Ee, una de les autores revelació del gènere, que ha aconseguit un gran èxit internacional i que també signa la tercera de les novetats, Àngels caiguts, el primer volum de la trilogia Penryn i la fi del temps, un dels grans fenòmens mundials de la literatura fantàstica actual.

No oblideu aquest nom, Obscura. Esteu avisats!

* Periodista. Cervera ha publicat més de 50 llibres de poesia, assaig i narrativa, i ha guanyat diversos premis entre els quals destaca l’Edebé de literatura juvenil. Li agrada el Trinaranjus i llegir a l’ombra fresca d’una morera.

Comentarios
Multimedia Diari