Pacte Nacional: entre el consens i el caminar

El Pacte Nacional, on es troben institucions, partits, patronal, sindicats i entitats, és una de les parets mestres del procés

19 mayo 2017 23:21 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Que el govern de la Generalitat encarregués a Joan Rigol l’impuls d’un instrument tan delicat com és el Pacte Nacional pel Dret a Decidir no va ser casualitat. De fermes conviccions morals i nacionals, el president de la cambra catalana entre 1999 i 2003 és un home experimentat que ofereix el seu bagatge en pro d’aquest espai de consens fet de porcellana fina. El Pacte Nacional és una de les parets mestres del procés, juntament amb la tasca legislativa parlamentària, l’executiva del nou Comissionat i l’assessora del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). És al Pacte on es troben les institucions, els partits polítics, la patronal, els sindicats, el món acadèmic i les principals entitats de la societat civil. No cal dir que participar-hi és una responsabilitat il·lusionant, sobretot per a mi, pel fet de ser-ne l’integrant més jove.

Des de la darrera sessió del Pacte, les circumstàncies han canviat molt. Aquell ple, reunit tot just dos dies abans del 9-N, entenia que el procés participatiu era un element cabdal per a l’exercici del dret a decidir. Aquesta n’era la posició unànime.

En aquesta ocasió, cal valorar si pot superar-se aquesta etapa i arribar a acords que vagin més enllà, sobretot pensant en el 27-S i el caràcter plebiscitari d’unes eleccions que estan cridades a ser les més importants de la història recent del nostre país. Per tant, anar fent passos endavant i assolir, al mateix temps, la màxima unitat possible és el principal objectiu desitjable, però no és tasca senzilla.

Per fer camí cap a la transició nacional en el si de Pacte seran necessàries moltes dosis de generositat, de visió de conjunt i també d’intenses negociacions per copsar fins on es pot arribar. El moment és ara i és important sumar, tot i els matisos. Cal també prendre decisions, i aquí l’escalf de la majoria social és ben reconfortant.

Així, Rigol busca avui, a la reunió d’aquest matí al Parc de la Ciutadella, un complex equilibri entre sensibilitats ben diverses. La serenitat i el sentit d’estat seran claus per a un Pacte Nacional a cavall entre el consens i el caminar.

Comentarios
Multimedia Diari