Pagesos i ‘youtubers’ aprofitar internet per conèixer el món rural

Més visibilitat. Miquel Montoro, de 12 anys, vol donar valor a la gent que viu i treballa al camp i que sol ser la més oblidada en aquesta societat on sembla que les coses importants han de passar a les grans ciutats

06 junio 2018 10:29 | Actualizado a 06 junio 2018 10:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa molts pocs dies es va estrenar a la televisió autonòmica balear IB3 el videoclip Fora vila, creat per dos joves que s’autoproclamen «youtubers pagesos».

Un d’ells és el lleidatà Lo Pau de Ponts (que va fer la versió catalana i gamberra del Despacito) i el mallorquí Miquel Montoro, el qual s’ha fet conegut arreu pels seus vídeos sobre els aliments del camp (el que va dedicar a les taronges ja ha arribat a les 500.000 reproduccions a la xarxa).

El videoclip en qüestió fa un homenatge a la vida rural allunyada de les grans ciutats. El seu objectiu és donar valor des d’internet a la gent que viu i treballa al camp i que solen ser els més oblidats en aquesta societat hipertecnològica, on sembla que totes les coses importants de la vida han de passar a les grans ciutats. I exemples com el del joveníssim Miquel Montoro, de només 12 anys, demostren que unir els dos extrems és possible.

Al videoclip ell apareix en un hort, amb una somera, forques, bales de palla i un conjunt de situacions que mostren el dia a dia de Montoro. Una de les frases del vídeo amb ja 50.000 visualitzacions és «Miquel, tu ets pioner, ets un youtuber foraviler». I així és. En Miquel Montoro és d’un petit poble de Mallorca, Sant Llorenç des Cardassar.

Sempre li havia agradat parlar del seu món més proper, el camp, a la seva família i amics. Fa uns mesos va penjar uns vídeos que per sorpresa es van convertir en els més vistos. El programa APM de TV3 l’ha fet conegut a Catalunya i s’ha convertit en col·laborador estrella al programa Uep com anam d’IB3. També ja s’ha estrenat en el món de la publicitat i ja és imatge d’una marca de granissats mallorquina. 

Ell cada setmana agafa la seva càmera, es grava i ho publica a internet. L’esperen els seus 27.000 subscriptors de tot el món. Des de Mèxic al Japó passant per països de tot Europa. I ja firma autògrafs com si fos una celebrity. 

«Estava a l’aeroport de Saragossa amb el meu pare i una família catalana em va demanar fotos i autògrafs. Ells només ho volien perquè era el nin de ses taronges», m’explica.

I mentre m’ho conta, la seva mare Sandra Fons ens vigila a només dos metres. La família del jove youtuber ho té clar. «Tenim molt clar que és un nin de dotze anys i vigilem cada cosa que diu a internet o a les entrevistes. Ell no ho fa per ser conegut o famós. Ho fa perquè de veritat ell vol mostrar que la gent de poble som gent amb moltes coses que explicar. Som gent alegre i de bon cor». I mentre em deia això, el petit youtuber assentia amb el cap. I aquesta reflexió la vaig trobar molt encertada.

La gent genuïna dels petits pobles no vol seguir sent invisible per al gran públic. «Molts nins de la meva edat no saben d’on ve el pa, i molts no saben que es fa de cereals. Per això els vull ensenyar això i molt més als meus vídeos».

I per això la tasca d’aquest youtuber em sembla un acte de generositat enorme i plena d’intel·ligència. Gairebé un servei públic en uns moments en què molts petits es pensen que els pollastres tenen forma de safata plastificada del supermercat.

Per molts vídeos més, Miquel Montoro!

 

Periodista. Periodista cultural a IB3, va ser cap de cultura a‘8 al dia amb Josep Cuní’ i va treballar a Canal Reus TV  i a la delegació de TV3 a Tarragona. Va començar a  ‘La Veu de Flix’ i al ‘Diari’.

Comentarios
Multimedia Diari