Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Más de Opinion

Per respecte al periodisme

A cada agressió hi ha hagut i hi haurà una resposta del Col·legi de Periodistes

Sara Sans

Whatsapp
20171012_Respecte

20171012_Respecte

Insults, pintades a unitats mòbils, escopinades, agressions de policies tot i portar els braçalets i les armilles de premsa… Durant els últims dies periodistes de diversos mitjans de comunicació han estat increpats mentre treballaven. S’han boicotejat connexions en directe. N’hi ha que s’han vist obligats a treure el logotip del micro per no ser escridassats i poder treballar amb un mínim de garanties. Tots els casos, tots, són inadmissibles. Intolerables. El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha condemnat i seguirem condemnant qualsevol agressió a un periodista, qualsevol registre a una redacció, qualsevol pressió policial perquè es revelin fonts. I aquests dies, malauradament, ens n’hem hagut de fer un fart. 

A cada agressió hi ha hagut i hi haurà una resposta. Perquè la llibertat de premsa, d’informació i expressió són principis fonamentals reconeguts a la Declaració Universal dels Drets Humans, el Conveni Europeu dels Drets Humans, la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i la Constitució Espanyola. Són pilars de la democràcia. Per aquest motiu rebutgem qualsevol tipus de violència, física o verbal. I la situació és especialment greu quan les forces de l’ordre s’extralimiten en les seves funcions. Sigui intimidant o impedint el pas. Per això, i en nom del Col·legi, la degana, Neus Bonet, va enviar una carta al delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, on expressava la nostra repulsa a qualsevol comportament violent o que persegueixi limitar la llibertat d’expressió.

El Col·legi ha denunciat també davant la Sindicatura de Greuges de Catalunya les dificultats que han sofert alguns periodistes a l’hora d’exercir la seva feina i les coaccions rebudes per diversos mitjans de comunicació. I entre altres accions, s’han recollit les denúncies de professionals, se’ls ha ofert assessorament legal, s’ha condemnat públicament diversos atacs a la llibertat d’expressió, hem buscat el suport dels col·lectius de periodistes espanyols i europeus elevant fins i tot al Consell d’Europa una queixa oficial. I sempre fent costat als periodistes i comitès professionals que han denunciat males praxis en els seus mitjans, difonent imatges i informacions parcials.

El repte consisteix en preservar un periodisme lliure d’ingerències polítiques, judicials o policials

No ens cansarem de condemnar qualsevol intent d’impedir el dret legítim i fonamental d’informar com tampoc no ens cansarem de reivindicar el Codi Deontològic. Ara més que mai. En moments tan convulsos com els actuals és fonamental respectar la feina que fan els periodistes com també ho és el compromís dels mateixos professionals amb la seva feina. Un compromís que recull el Codi Deontològic (el podeu llegir a www.periodistes.cat). Aquest document és una declaració de principis bàsics aprovada el 1992, ampliada i revisada per adaptar-la a la nova realitat generada amb Internet. Aquesta última versió es va avalar durant l’últim Congrés de Periodistes de Catalunya, celebrat a Barcelona el passat mes de novembre.

Alguns dels punts: Informar de manera acurada i precisa. Distingir clarament entre informacions i opinions. Evitar la difusió de conjectures o rumors. Rectificar informacions incorrectes. Citar les fonts i preservar el secret professional. Conciliar els drets individuals amb el dret del públic a saber. Evitar conflictes d’interessos. Salvaguardar la presumpció d’innocència. Protegir els drets dels menors. En definitiva, treballar amb rigor i professionalitat, evitant manipulacions de la realitat que només serveixen per afegir crispació en uns moments ja prou complexos. Sobre aquests principis es basa també la credibilitat i el prestigi de la nostra feina, massa sovint qüestionada. 

El Codi Deontològic garanteix el compromís dels professionals amb la seva feina 

I per vetllar pel compliment d’aquest Codi Deontològic assumit per la majoria de periodistes, ja fa vint anys es va crear el Consell de la Informació de Catalunya (CIC), un organisme independent integrat per periodistes i representants d’altres sectors professionals. Un instrument d’autoregulació que emet resolucions i recomanacions sense caràcter coercitiu. Precisament, un dels últims informes que ha fet públic ha estat sobre la cobertura periodística dels atemptats a Barcelona i Cambrils. Elaborat per l’equip MediaACES (disponible a la web del Col·legi) on es posa de manifest que la gran majoria dels mitjans digitals –n’analitza catorze, incloent-hi diaris estrangers- van respectar els principis del Codi Deontològic i van presentar informació acurada i precisa. Tot i així, reconeix que un dels principis vulnerats va ser el que fa menció a la protecció dels drets dels menors. Un punt que només van respectar dos dels mitjans analitzats. No és missió del Col·legi assenyalar amb el dit les males praxis dels professionals o dels mitjans de comunicació. Hi ha vies legals i organismes, com el mateix CIC, que se n’encarreguen. El Col·legi treballa, entre altres coses, per defensar els drets i deures dels més de 4.000 professionals que actualment estan col·legiats i, per extensió, del col·lectiu en general. I  dóna suport a les accions que aquests duen a terme per defensar la independència i la llibertat informativa i preservar un periodisme lliure d’ingerències polítiques, judicials o policials. L’altre gran i preocupant front obert en què treballa el Col·legi és la precarietat laboral que ha fet estralls en totes les redaccions. Part d’aquesta feina i propostes d’acció es posaran damunt la taula aquesta tardor en una jornada que se celebrarà a la seu de Barcelona.

Temas

Comentarios

Lea También