Pessigar-se per creure-s’ho: Un tracte humiliant a un govern sortit de les urnes

Pràctiques que avergonyeixen. L’Estat ha mostrat la seva cara més espantosa incapaç d’asseure’s a una taula, com han fet britànics o canadencs. Us els imagineu empresonant el govern escocès o quebequès?

05 noviembre 2017 18:44 | Actualizado a 05 noviembre 2017 18:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els consellers del Govern català emmanillats amb les mans al darrere, traslladats en furgonetes de la Guàrdia Civil a tota velocitat, en seients sense respatller ni cinturó de seguretat, insultats pels agents i fent-los escoltar l’himne d’Espanya fins a disset vegades, en bucle. Això durant les prop de quatre hores que van passar des que van sortir de l’Audiència Nacional, en una ruta erràtica per les presons madrilenyes fins anar a petar a la d’Estremera, a més de 70 quilòmetres de la capital. Allà hi van dur els homes: el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Carles Mundó, Joaquim Forn i Santi Vila, el qual hi va passar una nit, després de pagar 50.000 euros de fiança. Les conselleres Meritxell Borràs i Dolors Bassa són a Alcalá-Meco. 

En arribar a la presó d’Estremera, van fer despullar dos dels consellers, com es fa amb els traficants de drogues. El conseller Mundó té ferides als canells, ho certifica el metge forense a petició del director de la presó, per la pressió de les manilles.

Vet-ho aquí. Un tracte vexatori i humiliant cap als representants d’un Govern elegit democràticament i cessat per la via de l’article 155 de la Constitució, que deu acabar comportant passatges tan indignes com aquest. M’ho explicava en una entrevista divendres al Més 324 l’advocat Jaume Alonso Cuevillas, que amb Andreu van den Eynde porten la defensa dels querellats. Ho denunciaran fins allà on puguin presentar proves. 

Esborrona pensar com van anar les coses, no només en aquest trasllat infernal, sinó les hores prèvies a l’Audiència aquest 2 de novembre funest. Perquè la jutgessa Carmen Lamela, la que també ha enviat a presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, no va ni atendre el requeriment que se li va fer per ajornar una declaració que no havien pogut preparar (la querella del fiscal general de l’Estat és de dilluns, les citacions van arribar per Tot Sants per declarar l’endemà). Al Suprem, a Carme Forcadell i els membres de la Mesa del Parlament sí que s’ha atorgat un marge fins dijous. 

Mirant-se el mòbil

Alonso Cuevillas explicà també que Lamela (que no va voler esperar que arribés Van den Eynde, que era al Suprem a la mateixa hora) ni va voler escoltar la situació individual de cada querellat. Va seguir les declaracions dels consellers i conselleres sense ni escoltar-se’ls, distreta mirant el mòbil i amb els fiscals abstrets. Esperes amuntegats en un estret passadís, sense menjar ni beure, i al final cap a la presó preventiva, no fos cas que fugissin, i que l’ANC o l’Òmnium els ajudessin a fer-ho, tal com diu a la interlocutòria. 

Ni el més mínim respecte a les normes i codis que diuen defensar i sobre les quals es fonamenta tot aquest invent. La justícia espanyola cau amb pràctiques com aquestes en un pou que avergonyeix Europa, i tots aquells que han estudiat dret i el practiquen amb rigor s’han de pessigar per veure de quina manera queda rebregada la llei. 

El president Carles Puigdemont i l’altra part del Govern exclama des del seu exili belga que no podran tenir un judici just, quan se’ls persegueix per uns delictes que no han comès: rebel·lió, sedició i malversació, i quan al Codi Penal tampoc no consta com a delicte fer un referèndum o declarar la independència. Hi podem afegir la conversa dels agents de la Policia Nacional a les portes de l’Audiència, captada per una càmera de Reuters: homòfoba, casernària és poc. 

Quina essència que surt a la superfície i que combina la força d’un Estat que mostra la seva cara més espantosa, incapaç encara avui dia d’asseure’s a una taula, com han fet britànics o canadencs. Us els imagineu empresonant el govern escocès o quebequès? I una altra: us els imagineu despullant Luis Bárcenas o a Francisco González? Quin horror aquest segle XXI amb pràctiques del XVIII.

*Xavier Graset dirigeix i presenta ‘Més324’ (TV3), col·labora a Catalunya Ràdio, on fa el programa ‘Líquids’ i n’havia fet altres com ‘L’Oracle’. Va començar a Ràdio Salou i va ser promotor de Canal Reus TV.

Comentarios
Multimedia Diari