Plorar o sortir a pescar. Amazon no és l’enemic, la venda online és l’oportunitat

Agafar la canya digital. L’alcaldessa de Barcelona ha fet una crida a boicotejar Amazon. Els boicots no són mai una bona idea. El que cal és ajudar al comerç a adaptar-se i a vendre online

28 noviembre 2020 18:37 | Actualizado a 29 noviembre 2020 07:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Com a fill de botiguer que sóc -els meus pares tenien una cansaladeria- vaig créixer amb el neguit familiar de que entrés prou gent cada dia per la porta de la botiga. D’això en depenia l’arribar o no a final de mes. En aquells anys 70 i 80 no existia internet i la clientela depenia de la capacitat d’oferir productes de bona qualitat, de l’ubicació física de l’establiment i també de la seducció que poguessis tenir darrera el mostrador. I estic segur que d’haver existit aleshores internet els meus pares, emprenedors i lluitadors com eren, els hagués faltat temps per obrir una botiga on-line.

Penso en això just després d’escoltar a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demanant als ciutadans que no comprin a Amazon i que ho facin al petit comerç, imitant el que va fer uns dies l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, amb la campanya «Un Nadal sense Amazon». 

I no entraré en la hipocresia de Colau quan defensa el boicot a Amazon però a la vegada està venent un llibre seu a través de la plataforma de Jeff Bezos. Ai! Si el big data ens digués quantes comandes fan a Amazon els nostres electes de la Plaça Sant Jaume! 

Seria molt més útil que l’alcaldessa expliqués quins projectes pensa en posar en marxa per ajudar a digitalitzar el comerç de proximitat. 

Un 84% dels ciutadans segueix comprant als comerços de barri, segons la Generalitat

I es que sóc de l’opinió que els boicots són, en general, una mala idea. No és incompatible comprar a Amazon en fer-ho també al comerç de proximitat. La meva experiència personal durant la pandèmia és un exemple. Mai com ara havia comprat tant al comerç local i he seguit també comprant a Amazon. On és el problema?

Els consumidors optem per la omnicanalitat, és a dir, per a combinar la compra física i online. Un 84% dels ciutadans segueix comprant als comerços de barri segons es desprèn de la darrera enquesta de la direcció general de Comerç de la Generalitat presentada la setmana passada. L’autor de l’informe, Roger Gaspa, no ha pogut ser més clar afirmant que «en cap cas el comerç físic de barri està amenaçat». 

No hem d’oblidar tampoc que a Espanya més de 9.000 empreses venen els seus productes a través d’Amazon i que la Covid-19 ha accelerat el salt digital de les pimes, que bé han iniciat operacions en marketplaces similars o han decidit crear les seves pròpies botigues digitals.

Malgrat això, cal tenir en compte que Amazon és tant gran que pot fer que la distribució es converteixi en un monopoli de compres i pugui imposar uns preus abusius. Això s’ha de vigilar, però la solució no és el boicot, ni la legislació, sinó la competència.

L’e-commerce és la gran oportunitat: el 2023 mourà a Espanya 36.000 milions d’euros

Les empreses de proximitat, el que han de fer és posar-se les piles, adoptar les noves tecnologies i competir amb les eines digitals.  I tenim exemples molt bons a casa nostra com Manzaning, que a Barcelona et permet comprar online als mercats municipals i a les botigues del barri i té fins i tot un xat per poder parlar directament amb el botiguer, o la plataforma Aprop online que ja opera a 20 localitats i et permet rebre en 24h en una sola entrega les comandes on-line fetes a diverses botigues i mercats de proximitat. O la gironina Trade-inn que ven material esportiu a 193 països del món, factura ja 250 milions d’euros i ha crescut un 40% en vendes durant aquesta pandèmia. O la tarragonina Freshly Cosmetics que ja és una marca digital de referència en el camp de la cosmètica natural. 

Plorar o agafar la canya digital i sortir a pescar. Aquesta és la qüestió. El creixement del comerç electrònic a Espanya és imparable. Les vendes a través d’internet ja freguen els 12.000 milions d’euros en volum de negoci. Un rècord històric. Espanya compta ja amb 22,5 milions de compradors on-line i la consultora Kantar calcula que el volum de negoci que mourà l’e-commerce a l’Estat, el 2023, arribarà als 36.000 milions d’euros.
Fixeu-vos si estan canviant els temps que aquest dijous en un restaurant de Barcelona, a l’hora de dinar em van dir: t’hauràs d’esperar 30 minuts per a demanar, estem prioritzant les comandes online. 

I és que les pimes que es dediquin a plorar i a demanar boicots no sobreviuran mentre que per les que s’adaptin als nous temps el futur és seu. La botiga ara és oberta al món.

* Periodista. Marc Casanovas és periodista i consultor en comunicació corporativa amb més de 18 anys d’experiència. Actualment és director de Comunicació a Ogilvy  Barcelona. Va començar la seva carrera professional al ‘Diari de Tarragona’.

 

Comentarios
Multimedia Diari