Portes obertes i elecció d'escola

La missió essencial de l'escola: ajudar la persona a créixer com a persona

Gerardo Meneses

Whatsapp

Darrerament he pogut viure una proposta de portes obertes on, dins de l’horari ordinari d’activitat escolar, els protagonistes eren alumnes grans guiant i ensenyant a cada família que visitava el centre aquelles aules i projectes que volien conèixer. I on els pares que ja es troben al centre escoltaven i donaven resposta a tots els interrogants que es pot plantejar una família davant de l’elecció de centre. Una activitat que es desenvolupava, a més, dins de l’activitat diària del centre.

La Fundació Jaume Bofill va publicar al desembre del 2010 un estudi coordinat per Miquel Àngel Alegre disponible a la web sota el títol Les famílies davant l’elecció escolar.

Es tracta d’un projecte que estudia les pautes familiars a l’escollir centre escolar.

Les conclusions del treball descrit plantegen que el procés d’elecció escolar té dues fases; una primera i clau d’eliminació d’algunes opcions escolars i la segona de tria entre les opcions no descartades. Les variables analitzades per les famílies per aquest filtratge d’opcions són: la qualitat del professorat, el projecte educatiu i el perfil d’alumnes de l’escola, a més de la proximitat. D’altres com la titularitat privada o pública, el grau de disciplina o la religiositat o laïcitat del centre són poc significatius per les famílies d’acord amb l’estudi de la Fundació.

Resulta especialment interessant comparar els factors –i el seu pes– a l’hora d’escollir centre d’acord a una tria en positiu (factors per escollir un centre) i d’acord amb una tria en negatiu (factors per descartar un centre). Les dades a P3 són:

a) Factors prioritzats a l’escollir centre escolar: proximitat (62%), projecte educatiu (44%), presència de germans al centre (29%), instal·lacions (25%) o possibilitat d’estudiar infantil-primària i secundària al mateix centre (22%).

b) Factors valorats al descartar un centre: proximitat (49%), projecte educatiu (59%), perfil d’alumnat de l’escola (51%), qualitat del professorat (61%).

Ara que les famílies es troben de ple en aquest procés d’elecció escolar per la preinscripció escolar, podem proposar alguns elements de reflexió:

a) El paper dels pares resulta clau en aquesta elecció; ells són els protagonistes i ho hauran de ser en el futur de l’itinerari escolar.

b) Els estudis mostren com una relació de confiança amb el col·legi contribueix a millorar el rendiment escolar dels fills: confiança en els tutors i participació de pare i mare (de tots dos).

c) La formació de les famílies és diagnosticada com a clau pel Departament d’Ensenyament en la campanya de coresponsabilitat de les famílies a favor de l’èxit escolar.

d) Projecte educatiu: per què, per a què, com... de diferents decisions com ara el programa d’immersió lingüística, la utilització de les TIC, la formació del professorat en la seva utilització, el treball competencial o les intel·ligències múltiples.

e) Les professores i els professors esdevenen la peça clau per saber descobrir el talent de cada a infant i guiar-lo a través de les seves emocions: obrir horitzons, conèixer cada alumne individualment i plantejar reptes ambiciosos, però assolibles.

f) El resultats d’aprenentatge: proves de competències bàsiques, nivell d’abandonament a 4t ESO, resultats de les PAU, etc.

g) Entusiasme, alegria, optimisme, il·lusió... són intangibles que no es poden avaluar quantitativament però totalment visibles i observables en la visita a un col·legi: observant l’entrada al matí o la sortida a la tarda o en els ulls dels infants o en la manera de comunicar de l’equip directiu o docent. Aquest somriure o l’amabilitat en el tracte són el factor amb major pes en l’elecció.

En resum destacaria dues notes:

– L’atenció personal de cada alumne. Cada alumne és diferent i necessita d’aquesta atenció personal: la tutoria, la preocupació per ajudar a donar a cada infant el millor de si mateix , ajudar-lo a arribar tan lluny com sigui possible.

– El paper dels pares (pare i mare, tots dos) com a protagonistes: l’escola com a escola de famílies. Una escola amb els pares implicats promou la qualitat.

I per completar aquests elements de reflexió també ajuda conèixer diferents formats de presentació d’escoles. Per exemple en moltes escoles dels Estats Units la proposta de portes obertes i de procés d’admissió proposa i permet als futurs alumnes viure com si ja fossin alumnes del seu nou centre per uns dies, per una setmana... formant part de l’activitat ordinària... un bon model per conèixer la realitat en primera persona.

D’igual manera, com comentava a l’inici, el paper dels pares i dels alumnes com a amfitrions en les portes obertes de la seva escola poden ser un indicador del si realment creiem i valorem la importància d’aquestes dues variables fonamentals: atenció personal i paper dels pares.

Educació: entusiasme, alegria, optimisme, il·lusió...

Temas

  • TRIBUNA

Comentarios

Lea También