Princeses que maten dracs i pirates que ploren: Eduquem en la igualtat a les noves generacions

Tenim un sistema educatiu que perpetua els esterotips de gènere. Ampliem el ventall d’oportunitats als més petits perquè siguin persones tolerants, que valorin la diversitat i la igualtat

29 marzo 2021 18:30 | Actualizado a 30 marzo 2021 05:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ser el que vols ser. Sembla molt simple però a dia d’avui encara és una tasca difícil per a les dones.Tenir veu pròpia i arribar on es vulgui és una feinada. Les dones encara estem encaixonades en un espai limitat per un sòl enganxós i un sostre de vidre que restringeix les nostres vides en tots els àmbits. Volem que se’ns respecti, se’ns valori com a persones i pels nostres mèrits i tenir igualtat d’oportunitats. Són algunes de les demandes que fem les dones avui en dia, sí, avui en dia, en ple segle XXI. És tan escandalós que posa els pèls de punta.

Els estereotips, les etiquetes i els rols sexistes s’han perpetuat a la nostra societat i cultura. Calen molts anys de lluita per superar aquests esculls que tenim assumits des de la infància, però ja portem molt de temps avançant i ho seguirem fent. És necessari fer una feina col.lectiva. Família, escola, cultura i societat hem d’anar a una per trencar les divisions entre el blau i el rosa, entre les sensibles i els forts, entre les princeses i els cavallers. Els homes poden i han de demostrar la seva sensibilitat i les dones la seva fortalesa, el que passa és que no els hi deixem fer ni als uns ni als altres.

Ja de ben petits diem a les nenes «ets tan guapa com una princesa» i als nens «ets tan fort i valent com un pirata». Què passa, que el principal valor de les dones és la bellesa? I el dels homes la seva superioritat física? Si ens hi parem a pensar, realment això no ho creiem però ho tenim tan integrat que ho diem sense adonar-nos-en. Jo la primera.

L’actriu Bette Davis deia: «Quan un home opina, és un home. Quan ho fa una dona, és una bruixa». La nostra educació ens separa i ens determina gairebé des que naixem. Hem d’educar de manera diferent a les noves generacions i ensenyar-li’s que som diversos però alhora hem de tenir les mateixes oportunitats per escollir el que volem ser i el que volem fer. Ni roses ni blaus, mostrem-li’s tota la gamma de colors de l’arc de Sant Martí, que juguin amb cuines i també a la pilota.

Expliquem-li’s contes i històries d’herois i també d’heroïnes. Cal donar visibilitat a referents femenins amagats durant anys i panys.

Només cal observar la baixa presència de les dones en disciplines científiques. Coincidint amb el 8 de març es va donar a conèixer un estudi d’experts en educació que conclou que el desinterès de les nenes per la vessant científica i tecnològica ja comença als sis anys!! I això es deu a que tenim un sistema educatiu que perpetua els estereotips de gènere, als llibres de text no hi ha paritat ni es fan ressò de dones com a models de referència d’èxit. Això fa creure a les noies que no són prou valuoses per aquestes disciplines, que no hi han de ser perquè no s’hi veuen representades i llavors opten per deixar-les de banda. Cal donar-li’s confiança en elles mateixes, treballar l’autoestima i mostrar-li’s exemples a imitar de dones que han triomfat en el món de la ciència i la tecnologia.

Segons dades del 2020 de l’Instituto Europeo de Igualdad de Género, només el 12% dels graduats en carreres de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques són dones davant del 88% d’homes. Però aquí no s’acaba el problema perquè també hi ha entrebancs en l’accés de les dones a llocs de feina de responsabilitat i de gestió, per no parlar de la bretxa salarial que clama al cel i de la qual es parla molt però no es fa el necessari per reduïr-la. És evident que hi ha molta feina per fer.

Per tot això, no hi ha dubte de la necessitat d’educar en valors com l’equitat. Si donem a les criatures la possibilitat d’obrir el seu ventall les ajudarem a tenir una mirada crítica, a qüestionar els estereotips associats al que és masculí i al que és femení que ens limiten les expressions d’afecte i el desenvolupament acadèmic i professional, seran persones tolerants i respectuoses amb els altres i amb elles mateixes.

Ho aconseguirem si hi treballem tots plegats. Construir una societat més justa i igualitària entre gèneres és feina de tots.

Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des de 1994.

Comentarios
Multimedia Diari