Rajoy torna a fer campana d’un Consell Europeu. Delega per no donar lliçons de convivència

Coherència. Presentar candidatura per l’Agència del Medicament en plena efervescència independentista era un acte de bona fe. Però l’Estat no podia retirar el projecte mentre deia que a Catalunya no passaria res 

24 noviembre 2017 11:23 | Actualizado a 24 noviembre 2017 11:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La cita és a les nou del matí però Rajoy no hi serà. Els governs de la Unió es reuneixen avui per celebrar un Consell amb els països del que han anomenat «el Partenariat Oriental» o de l’Est, una mena de premi de consolació per a Ucraïna, a la qual no poden garantir l’ampliació, tot i que la volen mantenir a prop, en aquest cas mantenint relacions dins del cercle oriental amb els representants d’Armènia, l’Azerbaidjan, Geòrgia, Moldàvia i la més conflictiva encara Bielorússia.

Lukaixenko, el president bielorús que des del 1994 governa una república sota supervisió oficial de l’ONU per atemptats sistemàtics als Drets Humans, ha declinat també la invitació en aquest cas, permetent respirar els dirigents d’una Unió que fa un any i mig que va aixecar les sancions contra els seus funcionaris i ell mateix, però al costat del qual prefereixen no fer-se gaires fotos.

Al setembre ja es va estalviar explicar què podia passar l’1 d’octubre

És evident, però, que aquesta no ha estat la raó per la qual el president del govern espanyol ha decidit enviar el seu ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis.

Segurament per ell serà més fàcil mantenir un perfil baix quan els governs de l’Europa dels valors democràtics demanin al d’Armènia i al d’Azerbaidjan que facin un esforç per trobar solucions al conflicte que arrosseguen des de ja fa 20 anys.

El de Nagorno-Karabagh no és un tema central de la reunió, però és d’aquelles qüestions desagradables quan en el teu país hi ha gent a la presó, especialment si es vol donar lliçons de convivència als hostes de països als quals no es reconeix el nivell democràtic.

Mariano Rajoy no és l’única absència. El president francès Emmanuel Macron, per exemple, envia el seu primer ministre, Édouard Philippe. I Merkel, en plena crisi postelectoral, no ha confirmat la seva assistència fins al darrer moment... Però des del setembre, la de Rajoy és la segona absència. A Tallin, el 29 de setembre va poder-se estalviar les explicacions sobre què podia passar el dia 1 d’octubre.

Demanen paciència a Brussel·les per una crisi que no han sabut resoldre

Des de llavors, ministre d’Exteriors, secretari d’estat i diplomàtics corren d’Estrasburg a Brussel·les garantint que està tot controlat i demanant paciència i solidaritat per una crisi que no han sabut resoldre i que els està exigint dedicació i esforços especials.
Aquest és el context en què Barcelona s’ha quedat sense la seu de l’Agència del Medicament. Presentar una candidatura per allotjar la seu en plena efervescència independentista era ja un acte de bastanta bona fe, perquè, com tothom sap, l’Agència ha de marxar de Londres perquè els britànics han dit que no a la UE i la UE ha dit als catalans que també sortiran del projecte si són independents.

Però el govern de l’Estat no podia retirar aquest projecte mentre el seu discurs era que a Catalunya no passaria res i que, com a ciutat espanyola, Barcelona era la millor seu per acollir el projecte.

Després, va venir el referèndum, les actuacions de la Guàrdia Civil, els empresonaments dels Jordis, la declaració d’independència, el 155, la dissolució del govern, l’arribada de Puigdemont a Brussel·les i l’empresonament de vuit membres del seu govern cessat.

No és el marc adequat per al trasllat de l’Agència del Medicament ni és un marc europeu.

 

Periodista. Nascuda a Tarragona, Griselda Pastor és corresponsal de la Cadenar Ser a Brussel·les des del 1998.

Comentarios
Multimedia Diari