Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Más de Opinion

Reflexions per l’economia que vindrà

Les feines de cura, de criança, de neteja, d’acompanyament... Son els serveis que han estat protagonistes absoluts de l’actualitat i en qui aboquem les esperances de que tot surti bé

Carla Aguilar-Cunill

Whatsapp
Carla Aguilar-Cunill

Carla Aguilar-Cunill

L’estat d’alarma ha deixat a la vista les bigues mestres de la societat, allò fonamental que aguanta tota la resta i que fa que no es desplomi. Amb els reials decrets es va establir que siguin només els serveis bàsics els que no parin, els que no poden parar. I aquests serveis bàsics son tots aquells que tenen a veure amb la vida i amb la cura. 

Les feines de cura, de criança, de neteja, d’acompanyament...Serveis que al llarg del temps han anat quedant relegats a la invisibilitat i la precarietat. Que s’han donat per fets, per suposats que algú/na els farà, i que no cal reconèixer-los com importants. Feines i serveis sovint realitzats en la economia submergida, sovint realitzats per dones que també s’encarreguen de cuidar i netejar de forma no remunerada a les seves llars. Paradoxalment, ara son els serveis que han estat protagonistes absoluts de l’actualitat i en qui aboquem les esperances de que tot surti bé. 

Esperem que n’aprenguem, que d’aquí en sortim diferents com a societat. Millors. Que donem el valor que cal a aquelles feines fonamentals 

Des del feminisme, i, en concret, l’economia feminista, fa temps que es reivindica un canvi en els pols d’importància de la societat, tornar a posar la vida al centre. Que els sectors econòmics bàsics per la vida estiguin assegurats i protegits per les administracions públiques. Perquè igual que nosaltres cuidem i ens cuidem, volem una societat que també pugui cuidar, i cuidar als qui ens cuiden. Una societat cuidadora que mantingui aquells serveis bàsics de salut i socials, però que també inverteixi i doni alt valor a la investigació i a la innovació. 

Aquesta pandèmia ens ha ensenyat aquest missatge a cops. Ens diu que no podem prescindir de la cura quan estem malalts i que la neteja és una tasca fonamental per la salut. Ens ensenya la importància de les petites coses quotidianes i de la seguretat econòmica per tenir cobert allò que es bàsic per sobre de les coses més superficials a les que solem donar importància econòmica. 

Esperem que n’aprenguem, que d’aquí en sortim diferents com a societat. Millors. Que donem el valor que cal a aquelles feines fonamentals. Que assegurem la dignitat de les persones que les realitzen, la seva seguretat jurídica i laboral, els seus drets com a persones treballadores, i uns salaris dignes i justos a la importància de la seva tasca. Que els aplaudiments de cada vespre es converteixin en una defensa de la millora dels seus drets i les seves condicions laborals. Perquè d’això també en depèn la economia del futur. 
 

Carla Aguilar-Cunill, politòloga i primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona

Temas

Comentarios

Lea También