Reus 2015: Un pressupost de futur

La voluntat és fer dels pressupostos una eina eficaç al servei de les persones

19 mayo 2017 23:53 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La proposta de pressupostos per al 2015 que el govern de Reus portarà a l’aprovacio del Ple dimarts vinent és una proposta clarament encarada cap al futur, cap a l’assoliment de noves fites que des del govern ens plantegem amb voluntat i decisió. Després d’uns exercicis molt difícils, en què hem hagut de filar molt prim per quadrar uns números que amenaçaven de desestabilitzar la institució, l’Ajuntament i el conjunt d’empreses que en depenen hem aconseguit sanejar els comptes. I aquesta és avui la garantia per preservar les polítiques socials i és també, en el marc d’una conjuntura econòmica que ha obert ja expectatives de recuperació, un impuls decisiu per aprofundir en el desplegament del nostre projecte de ciutat.

Els comptes municipals per al 2015 són el reflex de la bona gestió de tot el mandat i demostren l’èxit en les dues grans batalles que hem lliurat els darrers anys: aconseguir un bon acord amb Metrovacesa i reduir el deute.

El fet que puguem destinar l’aportació de 28 milions d’euros que rebrem de l’empresa a reduir encara més aquest deute és un exemple incontestable que tots els esforços que hem esmerçat en aquest tema, i en la millora de la gestió general de tots els recursos públics que administrem, han arribat a bon port, com ho és que hàgim rebaixat la ratio d’endeutament del 134% del 2012 al 76% amb què tenim previst tancar el 2014, i al 53% del 2015.

Sense aquesta política de bona gestió —basada en l’austeritat, el rigor i l’esforç en l’eficència i l’optimització de recursos— avui no podríem presentar uns pressupostos tan socials com els que presentem: el 52% dels 343.571.855,22 € del total del pressupost, 180.477.743 €, es destinen a polítiques socials, la qual cosa suposa un increment del 2% respecte al 2014.

Vull destacar l’increment 1,2 milions en el capítol d’ajuts socials, que el 2015 se situarà en 6,3 milions i permetrà tirar endavant noves actuacions, com ara destinar 330.000 € a un nou pla d’ocupació, 150.000 € a ajuts a l’IBI, 170.000 € a ajuts a la pobresa energètica, 100.000 a lloguer social o 390.000 € a ajudes de menjador escolar. És una injecció extraordinària que s’afegeix al conjunt de mesures i despeses de caràcter social que conté el pressupost general d’Ajuntament, organismes autònoms i empreses municipals.

Els comptes per al 2015 responen també a la voluntat del govern d’assumir un paper capdavanter i efectiu en el redreçament econòmic i la dinamització social. En aquest sentit, hi ha un increment de 150.000 € en la partida destinada a dinamització empresarial i comercial que es destinaran al comerç local i a una nova línia d’ajuts per a les empreses, sobretot en l’àmbit de l’emprenedoria, i 20.000 € d’aportació a la mesa creada amb altres administracions del territori per a la captació de creuers.

La decisió de congelar els impostos i les taxes municipals, i per tant de renunciar a l’increment dels ingressos per aquesta via, és un altre indicador de la voluntat de fer dels pressupostos una eina eficaç al servei de les persones i de la dinamització econòmica.

Són aquests, un any més, els dos grans eixos que defineixen els pressupostos que el govern ha preparat i que estem negociant amb la resta de forces polítiques per aprovar-los. Hi ha prou marge per fer-ho, perquè hi ha un gran espai de trobada i de confluència d’interessos en favor de la ciutat que estic segur que garantirà el consens. La ciutat no entendria que ens perdéssim ara en batalles inútils.

És hora de mirar enrere i constatar que la manera de governar la ciutat que ens va dur a la situació que ens vam trobar el 2011 ha quedat definitivament enrere i que el futur, amb les finances sanejades i les prioritats d’actuació ben definides, consolida camins històrics i n’obre de nous marcats per l’optimisme i la confiança que exigeixen esforç i voluntat per part de tots.

Comentarios
Multimedia Diari