Reus Horitzó 32: una mirada àmplia amb el territori

La reflexió amb el territori exigeix una mirada àmplia que ens permeti veure-hi més enllà del que és evident, sense deixar ningú enrere

18 julio 2021 06:50 | Actualizado a 18 julio 2021 07:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’horitzó a llarg termini que ens hem marcat com a ciutat amb el Pla Estratègic Reus Horitzó 32 implica, necessàriament, una visió de qui som i cap on volem anar pensada conjuntament amb el territori. Ha estat així, amb la complicitat dels municipis amb qui ens hem relacionat al llarg dels anys, com hem escrit la història comuna d’un territori amb identitat pròpia. Un territori al qual Reus vol servir assumint un paper clar de lideratge, no pel que fa a protagonismes i visibilitat, sinó amb voluntat de conduir i alinear esforços i aspiracions compartides.

La mobilitat entre municipis, ja sigui a través dels corredors logístics o amb relació a les opcions de transport públic; les oportunitats i les necessitats en matèria d’ocupació i de desenvolupament econòmic; el paper clau de les infraestructures; la qualitat dels serveis d’atenció a les persones; la projecció cultural; la creació artística i la promoció del talent... Són alguns dels temes de reflexió que hem posat sobre la taula al Fòrum Territorial del Pla Estratègic. En l’escenari de Fira Reus, el Fòrum s’ha constituït com un espai ampli de participació i debat conjunt en què hem participat diversos ajuntaments, i també representants de diferents entitats i institucions que des de fa anys contribueixen a definir aquest espai territorial cohesionat que té al davant el repte d’encarar els pròxims anys.

Com en el cas dels debats en clau ciutadana, la reflexió amb el territori exigeix una mirada àmplia que ens permeti veure-hi més enllà del que és evident, sense deixar ningú enrere, tenint en compte necessitats encara incipients i reconeixent els punts forts i els punts febles del punt de partida, un punt de partida marcat pel context de crisi econòmica i social causat per la pandèmia. Des d’aquesta perspectiva àmplia, des d’aquesta obertura de càmera que no deixi racons foscos ni espais d’ombra, es tracta d’enfocar més enllà i projectar un horitzó de futur que ens permeti obrir finestres a les nostres aspiracions en àmbits tan diversos com la cultura, l’oci, la qualitat de vida o l’ocupació de qualitat, sense deixar de banda els reptes associats a la lluita contra la bretxa digital i el canvi climàtic, amb relació als quals estem també compromesos.

En un món sense fronteres, on les distàncies físiques són gairebé irrellevants però on els grans problemes i les grans oportunitats ressonen amb la mateixa intensitat, ens cal consolidar un canvi d’escala que des de la visió local ens permeti consolidar-nos com un espai territorial de referència. Són molts els punts que ens uneixen i molts els projectes i les experiències de treball que avalen aquesta capacitat d’avançar de manera conjunta. Comptem també amb l’expertesa d’entitats i institucions amb una gran capacitat per traçar sobre el mapa eixos de treball i vectors de força que ens alineïn en les coordenades del món del saber i de la innovació, els mercats internacionals o la transformació digital.

Ara és el moment de fer un pas més, i des d’aquesta visió àmplia en l’horitzó dels pròxims deu anys imaginar on i com volem viure. Construir, amb les aportacions de tothom, un relat inspirador que ens permeti afrontar amb solvència i ambició els reptes que tenim al davant. La pandèmia de la Covid-19 ha accelerat una transformació que s’anunciava ja en els canvis tecnològics i els nous paradigmes en les relacions personals, els hàbits de consum o les formes de producció, i el futur ens portarà encara més canvis als quals hem de fer front sense perdre de vista qui som però amb voluntat d’adaptar-nos a les noves exigències. Com hem fet sempre, des de la suma d’esforços, des del treball conjunt i el diàleg obert entre totes les persones que des de diferents àmbits, posicions, des de diverses sensibilitats i maneres de fer, volem convertir aquest territori en un espai de referència.

Els resultats del debat que hem iniciat ens situen en aquest camí de futur, en aquest horitzó compartit que en els propers deu anys ha d’obrir noves expectatives i oportunitats. Des de Reus, el nostre agraïment i reconeixement a la generositat i la implicació dels alcaldes, alcaldesses i representants dels municipis i de les entitats i institucions que han fet les seves aportacions, amb els quals ens retrobarem d’aquí a un temps en una segona edició d’aquest espai de trobada que el Pla Estratègic Reus Horitzó 2032 estableix també en clau metropolitana.

Comentarios
Multimedia Diari