Reus capital

Hem d'endreçar Reus per fer-lo un municipi ordenat i sostenible. Cal aprendre dels errors

19 mayo 2017 23:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La situació geogràfica de Reus, al bell mig de la plana del Camp, constitueix un valor intrínsec de la nostra ciutat que no hem de menystenir. La tradició comercial de Reus, el pol d’atracció respecte dels pobles veïns i la influència que sobre ells ha tingut en tant que punt de trobada i prestadora de serveis són aspectes que cal tornar a valoritzar.

La Divisió Territorial de Catalunya de 1936 va establir Reus com a capital de l’anomenada IV vegueria, formada per les comarques del Baix Camp, la Conca de Barberà, la Ribera i el Priorat. Si els redactors d’aquella divisió tinguessin el mateix encàrrec avui dia, possiblement la Conca de Barberà quedaria fora d’aquesta vegueria per la millora de les comunicacions viàries que permeten situar com a ciutat de referència altres grans ciutats del Camp.

El mercadeig dels productes del Camp que històricament s’anaven fent a Reus va permetre el creixement econòmic, social i cultural de la nostra ciutat. Sense la visió comercial dels reusencs d’aquells temps i sense la seva empenta innovadora i creativa, de ben segur que no tindríem el Reus que avui coneixem.

L’esperit d’aquell reusenquisme, innovació, valentia, visió de futur o estima a la nostra ciutat, és el que ens cal recuperar per afrontar els reptes col·lectius del futur més immediat. Reus ha de tornar a ser la ciutat de referència dels pobles i viles del nostre entorn, alhora que ha de ser capaç d’exercir la capitalitat adaptada al context històric i social tal i com sempre ho havia fet.

Ara bé, la crisi que estem patim des del 2008, econòmica en els seus inicis i que els seus efectes han incidit molt marcadament en l’àmbit polític i social, està provocant un canvi de paradigma en molts aspectes de la nostra societat. A més, els efectes de la globalització ens ha ensenyat que parlar de ciutats capitals, com a centres neuràlgics del govern, no té cap mena de sentit.

Per això la capitalitat que ha d’exercir la nostra ciutat ha de ser entesa com a model a seguir i com a exemple a extrapolar arreu. No hem de pretendre ser el centre de res sinó ser referència dels nostres propis actius, que com a ciutat en tenim, i molts. Hem d’endreçar Reus per fer-lo un municipi ordenat i sostenible, on l’optimització dels recursos públics sigui el fil conductor de qualsevol actuació de govern. Hem de ser exemplars en les noves preses de decisions públiques participades i en els models de governança democràtica. Hem d’aprendre dels errors del passat, esmenar-los, rectificar-los i desterrar-los definitivament de l’acció de govern. Cal que tornem a situar la persona al centre de l’acció política.

És aquest el Reus capital pel qual treballem.

Comentarios
Multimedia Diari