Sang de vampir. Un vi amb regust literari

Algunes de les fites previstes de l’Any Perucho es van duent a terme, entre elles un vi negre per recordar la vinculació de l’escriptor a les comarques de Tarragona i el seu amor per la bona taula

18 agosto 2020 08:10 | Actualizado a 18 agosto 2020 08:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El dia 7 de novembre de 1920 naixia al barri de Gràcia de Barcelona un dels autors més singulars, insòlits i probablement menys reconeguts de la literatura catalana, Joan Perucho.

Jutge, amb una mirada europea, oberta, avançada i que en algunes ocasions arribava a l’underground, molt avançada a la seva època i fixada en temes gens «políticament correctes» com el còmic, la gastronomia, el terror, els fantasmes o els mons fantàstics, el seu univers creatiu tenia ara una oportunitat de ser reivindicat gràcies a la celebració de l’Any Perucho al llarg d’aquest 2020.

La pandèmia, però ha decidit que aquesta nova mirada haurà d’esperar o, com a mínim fer-se de manera menys intensa.

Ara bé, malgrat els inconvenients, algunes de les fites previstes de l’Any Perucho es van duent a terme amb més o menys dificultats.

Val a dir que dos dels aspectes més coneguts del Joan eren la seva vinculació a les comarques de Tarragona i el seu amor per la bona taula, concretada de manera pràctica en el famós El libro de la cocina española, escrit a mitges amb Néstor Luján i publicat per Danae i que anys més tard reeditaria El Mèdol (la part corresponent a Perucho) en català sota el títol de Gastronomia i cultura. Doncs bé, partint d’aquí no és res especialment sorprenent que un dels elements particulars de l’any sigui un vi.

Una idea original del comissari i biògraf de l’autor homenatjat, l’escriptor Julià Guillamón, que va rebre amb entusiasme Carles Luz, l’alcalde de Gandesa, on Perucho va exercir de jutge, i que l’Escola Agrària de la capital de la Terra Alta es va encarregar de materialitzar de manera sòlida i brillant.

El resultat és un vi negre, 100% garnatxa, de criança batejat amb un nom ben adient, Sang de vampir que transmet perfum de fruits vermells i de cirera en nas i que en boca resulta molt agradable, suau però gens innocent i força fresc.

L’etiqueta, obra de la Laia Domènech, es va gestar a l’estudi de disseny Tercer Primera i és un bon homenatge en forma de collage a les portades dels seixanta, l’època més pop de Perucho.

Tractant-se d’una escola oficial que ha de comercialitzar els seus vins fora dels mercats de competència comercial, el Sang de Vampir és el més car dels que produeix l’Escola però tot així, i tenint en compte la seva qualitat i la seva singularitat, el preu (6,05) no hauria de ser cap impediment a l’hora d’assaborir un producte insòlit, divertit i ben agradable.

Després d’haver-lo conegut personalment i d’haver treballat amb ell durant uns quants anys en l’edició d’alguns dels seus últims llibres, estic absolutament segur que Sang de vampir hauria fascinat a Perucho fins al punt de fer-li obrir els braços, d’abocar alguna exclamació de sorpresa d’aquelles que ell exagerava i portava als límit i de plaer i de convertir el vi en protagonista d’un dels seus articles.

Només cal desitjar que aquest any estrany ofereixi infinitat d’oportunitats per assaborir aquest vi magnífic i carregat de referents culturals i emocionals. Sang de vampir, un gran vi per acompanyar la sempre sorprenent literatura de Joan Perucho.

Comentarios
Multimedia Diari