Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Selfies d’alçada instantànies que poden costar la vida

Educació. En l’adolescència la majoria de joves defugen de l’autoritat familiar i només els importa formar part del grup. De ben segur que els pares els procurem advertir dels perills, però... els sabem escoltar prou?

Laura Solé

Whatsapp
La Mirada. Per Laura Solé: 'Hi ha persones que es posen en perill i fins i tot arrisquen la seva vida per tenir molts clics'

La Mirada. Per Laura Solé: 'Hi ha persones que es posen en perill i fins i tot arrisquen la seva vida per tenir molts clics'

L’atracció que generen les xarxes socials i aconseguir tenir molts seguidors i molts «m’agrada» han afavorit l’aparició de persones que es posen en perill i fins i tot arrisquen la seva vida, enfilant-se a qualsevol estructura, com més alta millor. Ho fan per aconseguir fama digital i convertir-se en fenòmens virals.

Els qui ho practiquen es coneixen com a roof toppers i ja fa molts anys que pengen a internet les seves selfies d’alçada. Aquests dies n’hem tingut dos exemples, gairebé consecutius, a Barcelona. El cas d’uns joves britànics que es van enfilar de matinada a la Sagrada Família i que ho van gravar tot per després penjar-ho a internet. De fet, el cas s’ha conegut perquè els responsables de la seguretat del temple de Gaudí van poder identificar els intrusos després de localitzar el vídeo a Youtube.

Amb aquesta bretolada, a banda d’obrir una polèmica sobre la seguretat d’aquest monument que està en el punt de mira dels terroristes, els escaladors de la Sagrada Família van aconseguir el seu objectiu: més de 300.000 clics al seu vídeo en només vint minuts.

La nena de catorze anys que es volia fer una foto penjada d’una biga a vuit plantes d’alçada a l’Eixample de Barcelona és un altre exemple d’aquest fenomen. Aquest cas s’ha conegut perquè va haver de ser rescatada pels Mossos i la Guàrdia Urbana amb un atac de nervis. La noia volia que un amic li fes la instantània pensant que podria tornar al terrat sense problemes, però li van fallar les forces i es va deixar lliscar fins a la cornisa de la façana, d’on els agents la van acabar rescatant, a pols.

Tant els nois britànics com la nena de Barcelona van arriscar la seva vida assumint riscos per aconseguir una foto o unes imatges úniques, però hi ha més d’una cinquantena de joves de diferents països del món que han perdut la vida mentre buscaven fer-se una selfie en llocs arriscats. Una moda que ja va alertar el govern rus, el 2014, quan van morir deu nois i van engegar una campanya Safe Selfie amb l’eslògan: «Ni un milió de likes a les xarxes socials valen la teva vida».

Valdria la pena fer servir el Twitter per educar els nostres joves i tenir una societat més sana

Aquí han estat els Mossos d’Esquadra els qui, a través de Twitter, han alertat d’aquesta perillosa i arriscada tendència dels selfies d’alçada. Van fer un tuit on es veia la fotografia de la nena penjada de la biga i deien: «Creus que val la pena posar en risc la teva vida per fer-te una foto així? Pensa-ho dues vegades abans d’agafar el mòbil!».

No em crida l’atenció que els Mossos facin tuits de prevenció o d’educació de la població perquè ja fa temps que és el seu estil, sobretot va quedar palès l’excel·lent feina de l’equip de comunicació de la policia catalana arran de la gestió de la informació dels atemptats de Barcelona i Cambrils. El que sí que m’ha sobtat han estat les respostes que ha tingut aquest tuit. En el moment que escric aquest article hi ha més de cinquanta respostes i cadascuna més surrealista. Qui respon ho porta al seu terreny i ho interpreta des de la seva realitat. Molts es dediquen a insultar la nena, altres diuen que els pares haurien de pagar el cost del rescat, hi ha qui renya els Mossos per fer «sermons» o per no fer el tuit en castellà. Altres ho aprofiten per criticar el govern amb les retallades sanitàries o fins i tot s’hi barregen respostes que fan referència al procés independentista.

Només hi ha un comentari que té en compte la nena, independentment del que ha fet, i li demana que si us plau, no ho faci més.

Alguns dels comentaris que es pengen a Twitter, sovint molt poc reflexionats, vénen a ser l’equivalent digital dels comentaris que es fan a la barra del bar amb la gran diferència que els de Twitter o qualsevol altra xarxa social són públics i queden exposats a tothom durant molt de temps.

Ja que tenim aquesta poderosa eina de difusió massiva, valdria la pena fer-la servir per educar a tothom, però especialment els nostres joves en tots els àmbits i aconseguir una societat més sana, menys individualista i més solidària.

I com a mare, em poso en la pell de tots aquests pares que han perdut fills o que han arriscat la seva vida per no tenir consciència del perill. Si els pares sabien que els seus fills practicaven el roof topper, a banda de patir molt, segur que els van alertar del perill i els van dir que res val la pena per arriscar la vida. Però en l’adolescència la majoria de joves defugen de l’autoritat familiar i només els importa formar part del grup i ser acceptats pels seus iguals.

De ben segur que els pares procurem advertir i parlar dels perills amb els fills, però... els sabem escoltar prou?

Periodista. Vinculada als serveis informatius de TV3, ha presentat el ‘324 comarques’ i l’espai ‘L’entrevista’ del 324 i ha participar al programa ‘Els matins’. Fa 
classes a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Temas

Comentarios

Lea También