Socialistes i Verds volen que Europa premiï les ONGs de la Mediterrània

El Premi Sakharov reflecteix els valors de la Unió Europea, i aquest any pot reconèixer els qui lluiten per rescatar vius els qui creuen el mar amb l’esperança d’arribar a Europa

28 septiembre 2018 09:44 | Actualizado a 28 septiembre 2018 10:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

No és un premi qualsevol. Creat l’any 1988 com a reconeixement als qui lluiten pels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, el Premi Sakharov ha esdevingut el guardó amb el qual la Unió Europea reflecteix els seus valors.

Bandera de la dreta europea contra els moviments revolucionaris d’Amèrica del Sud, el premi ha anat 3 vegades a dirigents de l’oposició cubana. Osvaldo Payà, las Damas de Blanc, Guillermo Fariñas i l’any passat l’oposició de Veneçuela, indiquen quines prioritats tenen els grups polítics en votar.

Però no sempre el PPE guanya. Les mares de la plaça de Maig, a l’Argentina, van rebre el guardó l’any 1992. I des de fa uns quants anys el grup dels socialistes intenta que el premi surti de la confrontació esquerra-dreta en els països del sud buscant candidatures com la del doctor Dénia Mukwege, el ginecòleg congolès que ha treballat en suport de les dones violades a la guerra.

Mukwege va guanyar el Sakharov el 2014, fet que no fa oblidar que l’any 2000, en plena campanya de José María Aznar contra el nacionalisme basc en general com a instrument per aïllar ETA, el Premi Sakharov va ser per a Basta Ya.

Però socialistes i verds han decidit aquest any fer candidatura conjunta per intentar el reconeixement dels qui lluiten per rescatar vius els qui creuen el mar amb l’esperança d’arribar a Europa. La iniciativa és d’Ernest Urtasun i d’Elena Valenciano. Tots conscients de les dificultats perquè avanci el que volen però disposats a arribar fins a on puguin, que vol dir, de moment, que la llista amb els noms de les 11 ONGs que des de diferents països de la Unió han tret vaixells de salvament en el Mediterrani pugui arribar al vot de la sessió plenària.

Serà a l’octubre, abans hauran d’aconseguir passar la cribra i deixar enrere molts dels 7 noms que han proposat des de tots els partits. «Esperem arribar-hi», ens diu confiat l’Urtasun d’IC-els Verds, amb l’esperança que el grup de l’Esquerra Europea on estan integrats Izquierda Unida i Podemos seran els primers en fer el gest. «La proposta es conjunta amb els socialistes, i, encara que els altres tenen també candidats bons, nosaltres sumem més».

Sumen i saben que han alçat la bandera que l’Europa progressista no pot perdre davant les noves dretes radicals.

«Sí, probablement aquesta candidatura no agradarà a Salvini», reconeix Elena Valenciano. «Però nosaltres pensem que representa molt bé els valors del Sakharov perquè no hi ha millor lluita pels drets humans que salvar la vida humana».

Les 11 ONGs de la candidatura treballen en condicions difícils, però sobretot des de fa uns mesos treballen contra governs com els d’Itàlia, que les ha penalitzat, tractat de criminals, acusat de tràfic d’éssers humans... i tot això en mig del silenci institucional.

Les veus que s’han alçat des dels escons del Parlament Europeu no han pogut canviar la realitat, però, si les ONGs de salvament al mar reben el guardó, la Unió potser haurà salvat una mica d’honor.

Molt poc, és cert, davant dels morts i tanta indiferència, però per un cop val la pena seguir què passarà amb un guardó que és tristament l’únic gest de rebuig i de contestació contra els qui han decidit que la mort dels qui venen del sud no mereix ni un minut de silenci.

 

Nascuda a Tarragona, Griselda Pastor és corresponsal de la Cadenar Ser a Brussel·les des del 1998.
 

Comentarios
Multimedia Diari