Tancat per vacances. És el primer estiu que la desconnexió digital de la feina és un dret

Prohibit molestar els treballadors fora de l’horari laboral. Per llei es regula el dret a la desconnexió digital de la feina durant les vacances, caps de setmana i festius 

12 agosto 2019 07:00 | Actualizado a 12 agosto 2019 11:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’expansió de les tecnologies de la informació i la comunicació ha arribat a tots els aspectes de les nostres vides i la feina és un d’ells. En l’àmbit laboral han nascut noves formes d’organització com el teletreball. Segons aquest sistema, una persona desenvolupa tota o una part de la seva feina fora de la seu de l’empresa utilitzant mitjans telemàtics. Només es necessita un ordinador personal, un mòdem i connexió a internet. 

El teletreball té molts avantatges: permet tenir un horari flexible per millorar la conciliació laboral i personal; es redueixen els desplaçaments amb un estalvi de temps, diners i cansament; dona autonomia i control sobre el mateix treball… Però també suposa un esforç per part del treballador que ha de tenir una gran autodisciplina; ha de saber organitzar-se el temps; ser capaç de suportar l’aïllament; saber separar la vida familiar de la laboral i tenir coneixements d’informàtica per solucionar els problemes tècnics que sorgeixin.

A aquestes noves relacions laborals també els hi trobo altres dificultats afegides com no saber desconnectar de la feina; treballar més hores des de casa que si s’estigués en una oficina envoltada de persones o rebre correus electrònics o missatges de feina a qualsevol hora del dia.

Per evitar aquest últim aspecte, el passat mes de desembre el govern espanyol va aprovar la llei de protecció de dades i de garantia dels drets digitals per tal de regular els drets laborals relacionats amb les noves tecnologies.
Aquesta llei empara els treballadors que fan la feina des de casa, els qui treballen en fàbriques o empreses, així com els funcionaris.

Segons la normativa, no es pot molestar els treballadors durant les vacances, permisos, caps de setmana o dies festius mitjançant correus electrònics, missatges al mòbil o trucades. Amb aquesta desconnexió digital de la feina es vol respectar el temps de descans i la intimitat personal i familiar.

La legislació ha fet la seva part i ara toca al treballador fer la seva i és que no tothom sap o pot desconnectar. Segons una enquesta de l’empresa de Recursos Humans, Randstad, un de cada tres treballadors no aconsegueix desconnectar de la feina durant les vacances.

Això passa per la incapacitat de desvincular-se mentalment dels temes laborals però també perquè reben missatges de WhatsApp, trucades telefòniques o correus electrònics. I en general ens costa desconnectar perquè volem saber què passa, perquè tenim por a les represàlies si no responem o pel que diran quan tornem a la feina si hem estat «desapareguts».

Des del sindicat UGT de Catalunya destaquen que la desconnexió digital és més fàcil a les empreses grans que a les petites perquè a les grans companyies l’exercici d’aquest dret està subjecte a la negociació col·lectiva.

En el cas de les empreses petites, el fet que no hi hagi representació sindical que controli el compliment dels drets i deures, dificulta aquesta desconnexió i el treballador es veu, en certa manera, pressionat a respondre si rep una trucada o un correu electrònic de feina.

Bo per a la mateixa feina

Els caps han de prendre consciència que deixar descansar als treballadors és bo per la mateixa feina, ja que desconnectar i fer altres activitats afavoreix la seva productivitat, minimitza l’estrès, redueix els riscos psicosocials i la fatiga. Després d’un període de vacances tornem a treballar amb un altre estat mental i amb més energia.

Així doncs, demano als addictes a la feina que us relaxeu i que no tingueu un ull posat al telèfon o a l’ordinador durant les vacances. La vostra salut física, psíquica i emocional us ho agrairà.
Us desitjo una profitosa desconnexió digital.

 


Maite Curto és periodista. Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des del 1994.         

Comentarios
Multimedia Diari