Tarragona compta

El nou centre obert alliberarà l'espai de l'antiga presó, que ha de tenir altres usos

19 mayo 2017 18:43 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest divendres, el conseller de Justícia ha anunciat –in situ– que s’engega el procés per a la construcció, a Tarragona, d’un nou centre obert penitenciari. Aquest centre ha de substituir, en aquestes funcions, l’antiga presó de Tarragona, que ja va quedar substituïda en bona mesura pel nou centre de Mas d’Enric.

Tot plegat, doncs, una operació complexa, i que arrenca –i es va fent possible- de lluny. La necessària modernització i reordenació del mapa penitenciari a Catalunya, en el context d’una política penitenciària basada en la reinserció, ha comportat molts canvis, per a bé: des dels ja llunyans centres de Can Brians i de Quatre Camins, fins als més moderns de Puig de les Basses, dels Lledoners, o de Mas d’Enric.

I ara iniciem el camí per a un nou centre obert a Tarragona. Això suposa una inversió important, de prop de 9 M€, a la ciutat de Tarragona i per a donar servei a tot el Camp de Tarragona. La materialització d’un compromís del Govern amb territori, que se suma a les inversions amb motiu dels Jocs, o la remodelació de l’Hospital de Joan XXIII. Tarragona compta.

Totes aquestes inversions tenen en comú, no només el compromís del Govern amb la ciutat, sinó també el fet que es corresponen amb allò que ara, en les condicions actuals –que sabem que no són les òptimes- el Govern pot fer. Seria fàcil, llaminer i tot, des d’un punt de vista d’imatge, presentar projectes espaterrants, amb pressupostos milionaris, i després ja veurem què passa. Però no seria veritat. La realitat s’imposa, i els recursos i possibilitats són reduïts. Per això cal triar, programar, i ajustar-se a les possibilitats. Per això es comença amb el centre obert, possible un cop s’ha culminat el trasllat a Mas d’Enric, i per això es projecta a l’espai del futur Fòrum de la Justícia, del qual ha de formar part. Es fa l’obra possible, i es pensa en la completa i necessària.

Això alliberarà definitivament l’espai de l’antiga presó, un espai ampli, dins el teixit urbà de Tarragona, que ha de tenir uns altres usos –a acordar, com no pot ser altrament, amb l’Ajuntament de Tarragona– sense descartar que puguin contribuir a fer viable la totalitat del Fòrum de la Justícia.

Caldrà, encara, molta feina, tant pel centre obert com per a la resta del Fòrum i per al destí de l’antiga presó. Precisament per això, perquè cal molta feina, cal fer-la a consciència, sense fer volar coloms, i assegurant cada passa per a fer-ho bé.

Comentarios
Multimedia Diari