Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 23:55 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Savis polítics?

És lògic que en una comarca, la població més allunyada de l’hospital no tingui servei d’ambulància i altres, més properes i amb menys habitants, sí?

Això està a punt de passar a Alcanar (10.000 habitants), municipi més al sud de Catalunya, a la comarca del Montsià, situat a 40 km de l’hospital de Tortosa.

L’única explicació amb sentit (o que algú m’ho expliqui) és que es tracta d’una errada a l’hora d’assignar les ambulàncies i per tant encara confio (potser ja per darrera vegada) que rectificaran, encara que sigui per allò que rectificar és de savis...

És clar que els qui han de rectificar són polítics...

Robert Garcia Pano

(Alcanar)

Tarragona i el general Prim

Se celebra el dos-cents anys del naixement del general Prim. Ciutat de Reus, 6 de desembre del 1814. Morí a Madrid el 27 de desembre del 1870 a causa de l’atemptat al carrer del Turco, sent el president del Consell de Ministres, juny del 1869-desembre del 1870. El general Prim, heroi de les batalles de Castillejos i Tetuán a la Guerra d’Àfrica, 1859-1860. Honorat amb els títols de Comte de Reus i Marquès de Castillejos.

El diumenge 4 d’octubre de 1868, feia entrada al Port de Tarragona la fragata Zaragoza, portant el general Prim. Dos comissionats de l’Ajuntament de Tarragona pujaren a bord a compli- mentar el general en nom de la ciutat. Des del Fortí Reial es dispararen les salves d’ordenança, esperaven a l’Escala Reial les autoritats de Tarragona. Al Port, els regiments de guarnició de la plaça amb la música per rendir-li honors. Es formà la comitiva i pujà pels carrers cèntrics fins al Palau Municipal. El general Prim, en carretel·la descoberta, va rebre las aclamacions de la multitud.

Des del balcó central de l’ajuntament, el general s’adreçà al poble i dirigí una abrandada al·locució a les tropes. En una llarga sessió municipal, el general Prim manifestà que abans d’anar a Madrid es volia fer càrrec dels desitjos i aspiracions de les províncies espanyoles, sobretot les catalanes, i era aquest un dels principals objectius del seu viatge. S’acordà a la sessió la lliure edificació als voltants de la ciutat, fins aleshores prohibit per ser Tarragona Plaza de Guerra, i enderrocar fortificacions per facilitar l’eixamplament de la població.

L’alcalde Josep Maria Albanès i Suñer en nom de Tarragona donà el títol de Fill Adoptiu de Tarragona al general Joan Prim i Prats. I donà el nom de Plaça del General Prim a la titulada d’Isabel II i anteriorment plaça de Maria Cristina. Després de 146 anys, el nom a la plaça s’ha mantingut a través dels anys i els diferents règims, continuant en el nomenclàtor de Tarragona en memòria de l’il·lustre reusenc, militar, president del Govern d’Espanya, assassinat a Madrid el 1870.

Josep Suriol i Sardà

(Tarragona)

El cor de La Marató

La Marató de Televisió de Catalunya ha tornat a ser tot un èxit. Cal estar orgullosos perquè té molt de mèrit acumular tants euros en tan sols un dia per lluitar davant de malalties, en esta ocasió per les relacionades amb el cor. Aquest esdeveniment solidari no s’ha ressentit al pas dels anys. Tampoc en les èpoques més dures de la crisi que, encara que ens venguin que se’n va, aguanta per a moltes famílies. La gent col·labora en massa i els resultats ratifiquen la solidaritat dels participants. Cal aconseguir que La Marató siga tots els dies, no en forma de programa de televisió, sinó en la forma del nostre comportament dia a dia. Lluitar per tenir una vida millor i ser solidaris amb els qui pitjor ho passen i els qui pateixen malalties. Ajudar en la mesura del possible als qui ho necessiten, de forma econòmica o altres. Amb això tots guanyaríem i La Marató es podria convertir en una gran festa per celebrar que vivim en un món millor.

Miguel Agost Panadero

(Morella. Castelló)

Comentarios
Multimedia Diari