Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 22:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Relíquia i reliquiari

Com cada dia llegeixo el Diari, i a la pàgina 10, al peu d’una foto molt maca d’una catifa de flors i uns escolanets que precedeixen la Custòdia amb el Santíssim Sagrament, veig que posa: «la salida de la reliquia pasando por las alfombras de colores». Em fa la impressió que es confon relíquia amb reliquiari. Sembla que a la Custòdia hi hagi una relíquia d’un sant en comptes de l’Eucaristia o Sagrada Forma, o la Hòstia. Per confirmar la meva ignorància en el tema vaig a Viquipèdia per veure com defineix relíquia.

Una relíquia és una part del cos d’un sant o una persona venerada, o bé un altre tipus d’objecte religiós antic, acuradament conservada amb la finalitat de venerar-la o com un monument tangible. És a dir, que si es refereix al Cos de Crist no es parlaria d’una relíquia. També pot ser que qui hagi escrit això només es referia a l’objecte d’art. Per acabar d’informar-me segueixo mirant què és el que ahir se celebrava. Segons la mateixa font:

El Corpus Christi (cos de Crist) és una festa de l’Església Catòlica destinada a venerar l’eucaristia. Aquesta festa, d’origen medieval i instituïda pel papa Urbà IV l’any 1262, havia de servir a l’Església per a la veneració pública del sagrament de l’eucaristia. Algunes de les festes de Corpus que s’han mantingut fins a l’actualitat són: la Patum de Berga, la festa de Corpus de Solsona, les enramades d’Arbúcies i les enramades de Sallent, les catifes de flors de Sitges i la Garriga, i la tradició de l’ou com balla a diverses poblacions, com Barcelona o Tarragona. Crec que val la pena aclarir-ho ja que la processó va ser molt entranyable.

Pilar Crespo Álvarez

(Tarragona)

Positivo y negativo

Recientemente el Ayuntamiento de Torredembarra publicitó como algo grande una actuación de mejora en la antigua N-340, zona de la escuela La Antina. Pero para semejante viaje no hacían falta tantas alforjas!

Todo ha quedado en una mediocre actuación, en la que, para solucionar un problema existente, se ha escogido crear otro llenando la calzada de incómodos obstáculos, cuando lo que se necesita es dotar a ese tramo, desde la calle Pescadors hasta la rotonda de La Pobla, de buenas aceras, es decir, convertirlo en una calle normal, donde, si el diseño es correcto, sobran los obstáculos peligrosos e incómodos. Lo que Altafulla ha hecho en su travesía, echando a perder la estupenda creación de aceras y arbolado con los numerosos y absurdos obstáculos disfrazados de pasos de peatones, es algo que nunca debiera servir de ejemplo.

Otra actuación negativa en la calle Francesc Macià, donde al paso de peatones sobreelevado de la estación, de medidas ilegales, se han añadido varios obstáculos más, cuando ya los numerosos baches e irregularidades del firme ya hacen de reductores de velocidad...

A ver si el próximo Ayuntamiento adopta medidas positivas (rediseño de calzadas, aceras...) y no negativas (obstáculos, etc).

Jesús M. Zúñiga Robles

(Torredembarra)

Comentarios
Multimedia Diari