Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 22:15 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Què se n’ha fet, del seny?

Del germànic sinn, probablement creuat amb el terme llatí sensus (sentit), sentido, en castellà.

De joves, els nostres progenitors i mestres... ens inculcaven, molt seriosament, el significat dels mots que es consideraven bàsics, imprescindibles per a la bona convivència i enteniment entre els homes (i les dones). Ara –moltes són les causes–, hem anat ignorant-los, substituint-los per les populars ‘escales de valors’.

Altres sentits ningú no podrà negar que els tenim, fins i tot en grau superlatiu; però seny, allò que se’n diu seny, aquest, resplendeix per la seva absència, cada cop menys present entre nosaltres.

Pere Serret Vilas

(Tarragona)

Plaga a l’arbrat de Reus

Malgrat la denúncia pública adreçada a l’Ajuntament de Reus i publicada en mitjans escrits de la ciutat al voltant de la problemàtica que afecta l’arbrat al voltant del Pavelló Olímpic, ens trobem en el moment actual sense haver-se solucionat, i encara més: ha empitjorat molt sensiblement amb el degoteig d’un tipus de resina o suc ensucrat, acompanyat una plaga d’insectes paràsits de l’ordre dels Hemípteros Cocoideos, coneguts amb el nom de cochinillas, en aquest cas l’algodonosa.

Val a dir que aquest tipus d’insecte paràsit pot afectar tota mena de plantes i arbres fructícoles o de jardí que acaben morint. Paral·lelament apareix el fong negrilla i un tipus de melassa.No és, en principi, perillós per a la salut però sí terriblement perjudicial per a totes les plantes i arbres. Observant els arbres es veuen com es desplacen molt lentament, són de color blanc intens i formen agrupacions de milers d’individus en certs punts dels arbres.

Cal que els agents de l’Àrea de Via Pública i Medi Ambient portin a terme una acció radical al voltant del Pavelló i observin si tenen presència en altres punts de la ciutat. Es coneixen diversos tractaments no agressius per a la natura que podríem dir natural o al menys sense components químics.

J. A. Carricondo Oyonate

(Reus)

Una palmadita

Lo primero felicitar al Diari de Tarragona por La Voz del Lector, ya que en muchos diarios hacen demasiada elección a la hora de publicar opiniones.

Lo segundo opinar que si muchos políticos de la zona ojearan dicha página se darían cuenta de la opinión pública, ya que se asemeja bastante a la opinión de todos, en especial la de este domingo, 19 de julio, donde cada artículo que leía era mejor.

Lo tercero y último, darnos cuenta de que la unión hace la fuerza, dejémonos de piques absurdos entre Reus y Tarragona o entre catalanes y españoles, que bastantes problemas tenemos en este viaje llamado vida como para estar discutiendo de dónde somos o dónde estamos.

Daniel Castañares

(Reus)

El que suposa sortir de l’euro

En una enquesta, precisament de la gens sospitosa CEO, demostra que la bombolla secessionista a Catalunya es va desinflant, alguns pretenen tornar a inflar amb la llista única. Les causes són internes però no hem d’oblidar que els tractats de Nacions Unides (ONU) i de la Unió Europea (UE) consagren el principi d’integritat territorial. A més en els darrers dies se’ns ha fet bastant clar, pel cas grec, el que suposa sortir de l’euro.

La realitat és la millor aliada per curar les ressaques ideològiques. Però també en política, saber percebre i fer percebre de forma adequada la realitat enfront de la ficció no és fàcil. Sens dubte que encara queda molta feina a fer d’aquí al 27- S i després.

José Morales Martín

(Palafrugell)

Comentarios
Multimedia Diari