Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 22:01 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dèficit fiscal a Catalunya

El discurs que presenta el Govern de la Generalitat de Catalunya pel que fa referència al dèficit fiscal a Catalunya, m’ha fet contrastar i buscar el que vol dir això que paguem més del que rebem.

Pel que sembla hi ha dues formes d’interpretar les dades fiscals. Una és el de càrrega-benefici (distribució dels recursos entre territoris ocasionats pels ingressos i despeses), i l’altre és el de flux monetari (influència del sector públic en l’activitat econòmica d’un territori).

Alguns economistes coincideixen que no pot ser que les dades del resultat de les dues interpretacions vagin d’un costat a l’altre.

És evident que hi ha despeses de serveis que ofereix l’Estat que cal pagar-les, de la mateixa forma que un ajuntament no pot ocupar-se de tots els serveis que fan falta als ciutadans, un govern autonòmic tampoc pot.

Necessitaria una infraestructura caríssima de construir i mantenir, una llosa molt pesada de portar per al poble.

Penso que cal una reforma del finançament autonòmic que doni més transparència a la comptabilitat, una transparència entenedora pels que es graten la butxaca.

Aquesta reforma caldria ser aprovada per una unanimitat al Parlament Espanyol i ha de tenir dues virtuts clau, la justícia i solidaritat.

No pot ser que el pacte pel finançament autonòmic sols tingui dos equips.

Domingo Castilla Palau

(Constantí)

Lista no representativa

Han dado a conocer la lista completa de Artur Mas, «Junts pel Sí», para las próximas elecciones catalanas del 27-S. Y de la relación completa de sus integrantes llama la atención un detalle: de los 135 candidatos, 127 son catalanohablantes y sólo 8 castellanohablantes.

A ver si lo entiendo: resulta que los castellanohablantes, que somos la mayoría de la sociedad de Cataluña, un 51% según datos del propio gobierno catalán, quedamos reducidos a un escaso 6% en la supuesta «lista representativa de la sociedad civil».

¿Sería tan amable el señor Mas de explicarnos esa diferencia tan abultada? Quizá los castellanohablantes somos ciudadanos de segunda que merecemos ser marginados e infraponderados en la «Cataluña independiente». Habrá que tomar nota.

Rosa Álvarez

(Tarragona)

Simplemente el humor

Sinceramente, creo, que el humor está más relacionado con el placer que con la felicidad. No recuerdo que humorista dijo un día que podría sacrificar una relación amistosa por una ocurrencia. Demasiado educado para ser honesto, diría. Igualmente, se puede ser demasiado amable para ser gracioso. Pues en el humor, a mi entender, hay siempre, una forma de mala leche en potencia. Aunque no se haga daño, se ve, se piensa y después se dice, adoptando la forma de una pirueta hilarante. El contraste es que ese daño, sienta muy bien, al menos a todos los que se ríen.

Josep Muñoz i Gracia

(Tarragona)

Comentarios
Multimedia Diari