Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 22:00 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Decepció al voltant del concert al Monestir de Poblet

Audició del concert de l’obra de Johan Sebastian Bach, Ofrena musical – BWV 1079, per Jordi Savall i el conjunt Le Concert des Nations, a Poblet, dintre del cicle de música antiga del dia 16 d’agost. Amb una altra parella d’amics vam comprar les entrades per Internet i vàrem triar unes de les més cares, situades en un lateral de la creu de l’església.

Quan vam ser-hi, ens va sorprendre la situació de les localitats, sota i darrere les cambres funeràries reials, i el que la intuïció ens va alertar, la realitat ens ho va confirmar. Efectivament, l’arc format per les cambres funeràries era una barrera arquitectònica que actuava de barrera acústica i el so arribava distorsionat, de fet el clave i la flauta no se sentien, el seu so quedava atrapat entre el ‘món dels difunts’, i de la resta d’instruments el seu so arribava en forma d’eco. Un cop començat el concert, ja no podíem fer res, únicament dir-ho als tècnics de so que estaven a la taula de control.

Al finalitzar el concert, ràpidament ens vàrem desplaçar per darrere de l’altar a la nau central i vàrem poder apreciar el so nítid i ple de vitalitat. El clave i la flauta, els sentíem de forma celestial i les dues ‘propines’ ofertes, un minuet del mateix J. S. Bach i una composició de Marin Marais sobre un motiu mariner, van confirmar que ens havíem perdut un gran concert.

La indignació va fer que ens dirigíssim a parlar amb el prior Lluc per informar-lo i per fer-li arribar la nostra queixa. La resposta va ser que les sepultures sempre havien estat allà i que en una altra ocasió triéssim unes altres localitats si aquelles no ens havien agradat i que en altres concerts no s’havia queixat ningú.

Amb aquesta resposta vàrem recular i de camí a la sortida vàrem poder parlar amb el responsable de so, depenent del mestre Savall, que ens va confirmar la nostra apreciació: no es tractava que patíssim una alteració de la nostra percepció sinó que era una alteració del s0, causada per la mateixa arquitectura de les despulles reials.

Manifestem públicament que aquestes localitats no presenten la qualitat de so suficient, ni d’acord amb el preu i menys comparativament amb la resta de preus d’altres localitats

Expressar la desil·lusió causada per la resposta del prior que sent una persona tan significada ens donés aquella resposta massa condicionada per allò material (l’estructura arquitectònica i els diners) i massa poc per allò espiritual (la música i el nostre subjectivisme).

Compartir amb tots els lectors que del total de 120 localitats afectades, només vam ser 4 les persones que vàrem expressar el nostre parer. Pensem que no van saber apreciar aquesta distorsió i per tant no se’n van adonar. Per aquest motiu els organitzadors en tenen una major responsabilitat per cuidar aquesta vessant educativa i divulgativa de la música clàssica, oferint un concert de qualitat a l’altura del gran compositor J. S. Bach.

Per a alguns de nosaltres sempre ens quedarà ‘Paper de Música’.

Enric Falo / Cristina Gasca / Zhang Nuo / Xavier Español

(Tarragona)

Comentarios
Multimedia Diari