Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 20:08 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Perd empreses Catalunya?

En l’article publicat en el Diari de Tarragona del dia 20/02/2016 titulat «Tarragona pierde tantas empresas como gana durante el auge soberanista del ‘procés’» del Sr.Xavier Fernández figura com a subtítol «En toda Catalunya hay 1.303 empresas menos por traslado a otras comunidades». Tanmateix, la realitat és ben diferent.

Anem per parts, primer el títol. En l’article s’afirma que segons dades del Registre Mercantil de Tarragona el balanç entre 2012 i 2015 és negatiu de 20 empreses. No obstant això, segons les dades oficials de l’INE basades en la informació proporcionada pel Registre Mercantil de la província de Tarragona en els quatre últims anys el balanç de societats mercantils creades i dissoltes a la província de Tarragona va ser positiu de 3.273 empreses. En el mateix període el nombre net de societats mercantils a Catalunya va ser positiu de 59.807 empreses, amb increments nets en cada un dels anys.

L’articulista també menciona que el pitjor any va ser 2015. Bé, doncs segons les dades oficials de l’INE l’any passat a Catalunya el nombre de societats mercantils creades va superar el de les dissoltes en 16.615. L’increment anual va ser del 9,3% enfront d’un augment de sols el 2,3% al conjunt de l’Estat. A la província de Tarragona, en canvi, l’últim any es va produir una caiguda del 4,1% (es van crear 888 empreses netes, però aquesta xifra va ser inferior a la registrada el 2014).

Els experts consultats pel Sr.Fernández no van precisar el perquè del millor comportament de Tarragona respecte al conjunt de Catalunya. No m’estranya. Les xifres oficials no avalen aquest «millor comportament».

Nogensmenys, es podrien assenyalar alguns factors que podrien explicar aquesta relativament desfavorable evolució: les pujades de les tarifes elèctriques han restat competitivitat, sobretot a la indústria química, amb un important pes a Tarragona, i el coll d’ampolla ferroviari per la no-realització del corredor mediterrani també té un impacte desfavorable a Tarragona, malgrat altres actius positius.

En definitiva, què ens diuen les xifres? Potser seria agosarat extreure de les dades que les empreses ja anticipen un favorable impacte de la independència, però el fet és que la independència, a més de comportar un fort impuls del creixement econòmic amb la desaparició de l’important dèficit fiscal de 16.000 milions d’euros anuals en mitjana, possibilita unes polítiques econòmiques millors per a l’economia catalana.

Pere Miret

(Economista)

N. de la R.: L’article de referència estava basat en el trasllat d’empreses; en cap cas en la creació ni en la dissolució.

Experiencia solidaria

El 18 de febrero llegué tarde al colegio, con la intención de no participar en el acto de la AECC (Asociación Española contra el Cáncer). Una peluquería de Reus, de modo altruista, se ofreció a cortar mínimo 20 centímetros de pelo a todas aquellas alumnas, que quisieran participar y tuvieran el permiso de sus padres, para destinarlo a pelucas de personas con cáncer.

Una vez allí, el ambiente que me encontré fue increíble. Al ver la alegría que transmitían mis amigas que se lo habían cortado, me animé.

Quiero agradecer al Colegio Aura la oportunidad que nos ha dado de ser solidarias. Pues como dijo una amiga mía: «solidaridad no es dar lo que me sobra, es dar lo que más me cuesta».

Rosa Llorens Minguella

(Tarragona)

Comentarios
Multimedia Diari