Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 18:40 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Acomiadaments improcedents

El passat 29 d’abril, tres empleats d’una de les empreses que pertanyen a una important multinacional que es dedica a la gestió d’autopistes van ser acomiadats de manera injusta i arbitrària. Portaven treballant-hi gairebé tot el temps de la seva vida laboral. Ningú no els va explicar per quina raó els havien triat a ells. Superats els primers moments de sorpresa, la indignació i la decepció els van portar a prendre la decisió de demandar l’empresa.

Units i acompanyats per la Secció sindical de Comissions Obreres i els seus serveis jurídics, aquests empleats han fet front a la complexa tasca que significa lluitar pels drets laborals quan te’ls prenen d’una manera tan brutal. Units, també han superat la desil·lusió provocada pel silenci d’alguns dels seus companys i per alguna crítica malintencionada.

Fa uns dies, en seu judicial, l’empresa en qüestió va reconèixer la improcedència dels acomiadaments que va portar a terme i va abonar les indemnitzacions corresponents als interessats. Els treballadors despatxats han pogut veure com se’ls ha donat la raó, però el desgast que han sofert en tot aquest procés ha estat tremendament injust.

Malgrat això, no hem de passar per alt en quin escenari de drets laborals ens movem avui en dia. La legislació que ens ‘empara’ provoca que sigui certament fàcil per a una empresa prescindir dels treballadors, deixar-los a l’atur i en la més absoluta indefensió, i aquests es veuen abocats a encarar el camí d’un procés judicial complicat i llarg.

De tota manera, el més greu de situacions com aquesta és que, com a treballadors, ens acostumem a patir les pràctiques deshumanitzades de les empreses i que alguns les considerin fins i tot ‘normals’. I encara és pitjor que alguns empleats contemplin impassibles, sense fer res, com acomiaden els seus companys o fins i tot donin la raó a l’empresa, sense adonar-se que els pròxims acomiadats potser seran ells.

M. P. Altés

(Tivissa)

36.900 desahucios en 2015

Según datos oficiales en 2015 hubo 36.900 deshaucios, que es una brutalidad. Pero es que en 2014 hubo unos 38.350 deshaucios. A esta injusticia social hay que sumar los cuatro millones de parados, de los cuales un 50 % no tienen ningún tipo de subsidio o prestación. Realmente esto es una democracia? No. En realidad vivimos en una dictadura financiera donde lo único que le interesa al gerente de turno (léase Felipe Gonzalez, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero o Mariano Rajoy), es salvar y/o ayudar a los bancos, a las eléctricas y multinacionales varias, que es donde acabarán con su jubilación o su retiro dorado.

Estas injusticias sociales van a conseguir que la gente salga a la calle. Y eso no será terrorismo, será justicia social, que es lo que no existe en esta dictadura financiera.

Andrés J. Moreno Cañizares

(Vila-seca)

¿Qué pasará con este tapón a partir de ahora?

Si tenemos en cuenta que Ankara se ha convertido en este momento en un socio imprescindible para Occidente, Europa ha respirado aliviada después de que el intento de golpe de Estado en Turquía haya fracasado. El giro que Erdogan ha dado en su política exterior en los últimos meses supone una gran ayuda en la guerra contra el Daesh en Siria.

Por fin parece que está controlando la frontera por donde entraban yihadistas y por donde se exportaba un petróleo decisivo para su financiación. Su reciente acercamiento a Rusia, tras las tensiones en el último año, y a Israel parecen ser una señal inequívoca de que quiere estar del lado de los que combaten el salafismo.

El acuerdo con la Unión Europea sobre los refugiados, de dudosa legalidad, ha convertido a Turquía en una suerte de tapón. No obstante, veremos qué pasa con ese tapón a partir de ahora. Si la detenciones continúan, veremos como puede acabar ese país y, por ende, sus relaciones exteriores.

Domingo Martínez Madrid

(Baños de Valdearados)

Comentarios
Multimedia Diari