Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 18:33 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Transport públic... per a què?

Sovint se sent dir «utilitzeu el transport públic», i es donen moltes bones raons del perquè, que jo sempre he considerat molt sensates.

Fins aquí tot molt correcte, però fa pocs dies he estat testimoni d’un fet insòlit, que quasi em fa vergonya explicar.

A principis del mes de juliol i per motius de salut, em vaig vore obligat a utilitzar el referit transport públic de Tortosa en el tram que va de l’Hospital Verge de la Cinta al barri del Temple. En treure el bitllet corresponent, vaig preguntar al conductor si parava el 13 de gener i molt amablement em va dir que sí.

Bé, ja estàvem circulant per Tortosa i fent les parades corresponents, una d’elles va ser a la Base (Estació d’Autobusos). Al vehicle hi quedàvem 7 o 8 persones, llavors el conductor va anar a l’interior i quan va tornar ens diu: «m’han canviat el servei i ara vostès s’hauran d’esperar 30 minuts i els recollirà el pròxim vehicle que pren part en aquest servei» (això era a les 13.45 h i havíem d’esperar fins a les 14.15 h).

Una senyora es lamentava que faria tard al lloc on anava a treballar, i, per a més inri, el bus que ens havia de recollir va arribar tard, poc, però tard. Jo ja no vull dir el que pensava, estava en dejú pel motiu de la prova que m’havien fet a l’hospital.

Possiblement algú pensarà que aquest cas no té gens d’importància, però en la meva opinió, si analitzem el comportament de la gent responsable que mou l’organització del referit transport públic, verem que presumptament donen la sensació que l’usuari, que és el qui paga per rebre un bon servei, els importa poc menys que no res, i això podria arribar a tindre caràcter delictuós.

Per què no ho meditem?

Joan Vidiella Martí

(Tortosa)

El robatori de les petrolieres

El petroli en cru, des del lloc d’origen, no ha deixat de baixar de preus a partir dels inicis del 2014. Al juny del 2014 estava a 115 dòlars el preu del barril de referència. Actualment està a 42 dòlars, és a dir, una baixada de quasi el 70%. Però al consumidor ens han abaixat el preu?

Res més lluny. Actualment es paga a més d’un 1 euro la benzina, i el gasoil al voltant de l’euro. És a dir, com a molt ha baixat un 25% des d’aquell any que el petroli estava pels núvols. És a dir, mentre el preu en origen baixa el 70%, el que s’ha repercutit al consumidor només arriba, com a molt, al 25%. Algú podrà dir que el dòlar s’ha encarit. Això ho he calculat i el descens del valor de l’euro respecte al dòlar ha estat, com a màxim, del 20%. Així doncs, el 20% de l’encariment del dòlar, més el 25 de baixada de preus a la benzinera, ens dóna un 45% de baixada real. La resta, un 25%, qui se’l queda? Clar, les grans petrolieres: Cepsa, Repsol, Campsa i un curt etcètera de multinacionals a les quals els estats els permeten uns guanys desmesurats.

I em pregunto i ens preguntem: per què hem de pagar l’energia tan cara, quan els intermediaris s’estan folrant de forma insultant? On és la competència entre elles que fa que els preus vagin baixant?

Víctor Montañés

(Lleida)

Hacer cumplir la ley

Carme Forcadell, presidenta del Parlamento de Cataluña, tomó la decisión de que se debatiera la cuestión, que impulsa el proceso secesionista, a sabiendas de que estaba desobedeciendo lo que el Tribunal Constitucional había dicho con motivo de la declaración independentista del pasado noviembre.

Es inusitado que una institución del Estado desobedezca lo que determina el Tribunal Constitucional. Esta actitud es la que explica la reforma de la Ley del Tribunal Constitucional que proporciona a este órgano de facultades responder a la insumisión.

La ley se tiene que cumplir en Cataluña y en el resto de España. Hasta ahora el independentismo catalán se ha burlado el Estado de Derecho. La respuesta debe ser proporcional pero en ningún caso puede dar la sensación de que todo vale. La petición del Gobierno en funciones responde a estos dos criterios. La decisión en la primera reunión del Tribunal ha sido unánime. Esperemos argumentos y la resolución final.

José Morales Martín

(Palafrugell)

Comentarios
Multimedia Diari