Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 16:42 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un torero a Catràdio

Diumenge a Catalunya Ràdio van emetre un reportatge amb entrevista inclosa amb un noi refugiat sirià, i sentint-lo vaig deduir que el noi era torero; i això perquè tant el Ricard Ustrell, com els periodistes de l’Ara Cristina Mas i Xavier Marsal van esmentar mantes vegades les «muletes» del Mustafà. Finalment, i arran de la intervenció d’uns fabricants que li estan fent una pròtesi per la cama que va perdre en un bombardeig, vaig entendre que el noi aquest no tenia res a veure amb el dit «arte de Cúchares».

Com poden uns professionals de Catràdio i de l’Ara no saber que una «muleta» en el sentit en què l’empraven és una «crossa»?, i si ells no ho sabien, que déu-n’hi-do, no hi havia cap lingüista de guàrdia per corregir-los sobre la marxa?; tenint en compte la durada del reportatge, algú podia haver reaccionat, no?; pot ser que els nostres mitjans destrossin la llengua d’aquesta manera? Ah!, i tots els meus respectes i admiració per a Mustafà per la seva valentia, perseverança i voluntat de tirar endavant.

Agustí Vilella i Guasch

Ciclistes i semàfor a Maspujols

Fa uns dies varen fer un reportatge, amb opinions, que parlava diversos aspectes dels ciclistes. En alguns moments es presentava als conductors d’automòbils com a éssers ignorants i que necessitaven lleis més dures quan provocaven accidents i que sempre és el vehicle qui infringeix la norma deia el Sr. Iglesias... doncs no! Sempre no! I el convido a comprovar-ho. Miri a la carretera de Reus a Prades que passa per Maspujols en un extrem del pont que travessa la riera, hi ha un semàfor que facilita la sortida dels que vénen de la riera, doncs cada dia hi ha ciclistes que se l’empassen estant en vermell.

Més d’un dia i de dos m’he encarat als que se l’empassen i sap quina resposta he tingut? El dit del mig de la mà aixecat i que anés a prendre... Quan surten els cotxes des de la riera amb semàfor verd no tenen visibilitat i l’ensurt és majúscul quan veus que un, dos, tres o un grup que puja de Reus s’ha empassat el semàfor. I la carretera és molt utilitzada per ciclistes.

Per tant, Sr.Iglesias, accepto que hi ha conductors que no guarden els 1,5 metres de distància però també hi ha ciclistes que s’empassen el semàfor vermell i la llei també ho prohibeix i ho hauria de castigar i de moment no ho fa. Estic d’acord que són els més dèbils la qual cosa no vol dir que tinguin patent de cors d’empassar-se semàfors en vermell. La llei de la circulació és per a tots els que circulem sigui el mitjà que sigui el que utilitzem.

Vicenç Samsó

(Maspujols)

El rey Gaspar

Hablando de las palabras pronunciadas por el rey Gaspar en la cabalgata de Reyes de nuestra ciudad, nos parece cuanto menos desafortunado el comentario efectuado por Jordi Bertran en su espacio (Marieta i seitó) Sabíeu que… Diari 14/01/2017.

En efecto el prestigioso periodista Antoni Coll en su plumilla (Diari 14/01/2017) hace referencia algunas críticas recibidas al parlamento de Gaspar por haber significado el protagonismo del Niño Jesús y los Reyes, que al fin y al cabo son el origen y motivo de la celebración de la Epifanía y todos los actos que conlleva la fiesta en todo el mundo cristiano.

Más allá de las interpretaciones que quieran darse al contenido de la alocución (carbón incluido), no cabían mayores consideraciones que resaltar una fiesta esperada con ilusión por los más pequeños que se contagia a padres y abuelos y todos cuantos disfrutamos con la vivencia de todos los niños durante unas horas mágicas. No estaría de más enseñar que lo sustancial y el objetivo de los Reyas era adorar y ofrecer presentes al Niño Jesús nacido en Belén.

Luis Álvarez de Vilallonga

(Tarragona)

Comentarios
Multimedia Diari