Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 15:31 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Trenta anys de la Llegenda de Sant Jordi a Montblanc: ‘congratulations’

«Sant Jordi és una llegenda/ que es commemora a Montblanc,/ és fruit d’un entusiasme/ de gent jove i de gent gran./ Amb la seva tasca desinteressada/ i amb el seu bon tarannà/ fan que de la Vila se’n parla/ aquí i arreu del País Català./ Fem vots perquè aquesta flama/ brilli i no s’apagui mai / i, així d’aquesta manera / molt més es conegui Montblanc.»

Aquest és el poema que l’any 1991 vaig dedicar a la senyora Maria Pujades (morí el 2013) pel fet d’haver estat la primera presidenta de l’Associació de la Llegenda de Sant Jordi, llavors es complien quatre anys dels seus inicis (1987), quan un grup de joves montblanquins van tenir la idea de portar a terme la representació del que consta al Costumari Català d’en Joan Amades sobre el patró de Catalunya, Sant Jordi, en versió faula (amb cavaller, princesa, drac i poble).

Amades situa a Montblanc la llegenda del nostre sant patró, el qual, segons la tradició, fou un militar romà, d’origen grec, convertit al cristianisme i que va morir màrtir cap a l’any 303.

Montblanc, gràcies a aquesta efemèride, avui és conegut arreu del nostre país i en bona part de l’estranger, per tant, és de justícia agrair-ho en primer lloc a aquells joves entusiastes que l’any 1978, amb molta il·lusió i amb pocs mitjans, començaren a escenificar el que avui és una magna obra, després a tots els qui els secundaren i seguiren i, és clar, a tots aquells que avui en dia hi donen continuïtat.

No obstant això, també, crec que és just reconèixer un cert mèrit als diversos consistoris municipals que sempre han donat suport a la festa, ensems que al consistori, encapçalat per l’alcalde Josep M. Abelló, que inicià l’any 1944 els tràmits perquè la vila fos declarada Conjunt Monumental i Artístic, la qual cosa fou aconseguida el desembre de 1947. D’aleshores ençà, tots els ajuntaments s’han esmerçat en donar rellevància i potenciar aquest privilegi fent possible l’existència d’un bell complex: muralles, carrers, esglésies, cases nobles i portals que sens dubte resulten ser un valuós decorat en el desenvolupament dels actes de la Setmana Medieval.

Felicitats, doncs, a tots els qui durant aquests trenta anys heu fet possible aquesta efemèride, tant els qui ja són traspassats com els qui actualment prosseguiu amb fervor i entusiasme. Amb el vostre afer, poseu Montblanc en la més alta de les cotes del rànquing turístic del principat.

Fem vots perquè aquest esdeveniment perduri sempre, en bé de les tradicions catalanes, del poble de Montblanc i per satisfacció dels montblanquins. Congratulations.

Josep M. Moix

(Montblanc)

Comentarios
Multimedia Diari