Tres motius per a una educació de qualitat

La personalització ofereix valor i un plus de qualitat a la inclusió i equitat educatives

23 julio 2020 10:40 | Actualizado a 23 julio 2020 11:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Ens inspirem les paraules del poeta: l’infant és el futur de l’home». Aquesta idea recollida per Jacques Delors en el seu emblemàtic informe de la UNESCO (Educació: hi ha un tresor amagat a dins) es presenta com la inspiració d’Impuls Educació. Impuls educació és el centre d’estudis de la Institució Familiar d’Educació (col·legis Aura i Turó). Amb motiu del 50 aniversari celebrat el curs 2019-20 es va posar en marxa aquesta iniciativa com a un espai d’estudi i diàleg en temes educatius que neix amb la missió de transformar el món a través de l’educació, aportant estudi, investigació i projectes innovadors que empoderin el professorat, les escoles i les famílies creant un debat positiu sobre l’educació.

El 21 de febrer Impuls Educació va fer el primer acte públic en el CCCB: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona on es va presentar l’informe ‘Personalitzar, un model per a una educació de qualitat al segle XXI’. Diferents experts com ara Coral Regí, Kathleen McClaskey, Barbara Bray, Richard Gerver, Paulina Bánfalvi, John Moravec, César Coll, Neus Sanmartí, José Bernardo, Antonio Bernal, Juan Ignacio Pozo, Francesc Torralba, Javier Tourón i Arturo Galán han participat en la seva elaboració.

Tres són els eixos al voltant dels quals s’organitza la proposta d’Impuls Educació:

- Primer, la personalització com a proposta per atendre les necessitats singulars de cada alumne, ja sigui per incloure a tot l’alumnat a l’aula o per buscar l’excel·lència educativa. En aquest àmbit Cèsar Coll ens animà a fer un esforç dirigit a discernir els fonaments i abast de la personalització i a identificar les estratègies més eficaces i eficients.

- Segon, el Pensament crític i creatiu. Ron Ritchhart, investigador del projecte Z de Harvard, indica que l’escola ha de promoure cultures de pensament a les seves aules, famílies i comunitats de manera que el pensament sigui una eina educativa bàsica i permeti als nens i nenes créixer conscients de les seves vides i siguin capaços de donar-los un sentit ple.

- Tercer, la tecnologia. La tecnologia digital té el potencial de transformar l’educació creant infinites oportunitats d’aprenentatge i oferint la millora de la gestió escolar per assolir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat. La situació viscuda amb la Covid-19 aquest recentment ha estat una mostra.

La web www.impulseducacio.org, la publicació d’informes, estudis i butlletins, la presència en xarxes, una proposta oberta a la comunitat educativa de participació en projectes completen el fet fins ara. El proper curs 2020-21 es farà el llançament del campus Impuls Educació: un entorn de formació docent que completarà la proposta descrita. Tot plegat un compromís amb les famílies i la societat per ajudar a assolir la qualitat educativa –base del desenvolupament sostenible ODS4–.

Comentarios
Multimedia Diari