Un gran pas endavant a les polítiques d'habitatge a Reus

El que veritablement perseguim és que els bancs tinguin més consciència social

19 mayo 2017 21:50 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ple de l’Ajuntament de Reus va aprovar divendres passat per unanimitat una moció socialista per forçar les entitats bancàries que disposen de pisos desocupats des de fa més de dos anys a posar-los a lloguer social. Es tracta de sancionar aquells bancs que, un cop esgotat el procés de negociació amb l’Ajuntament, continuïn mantenint els habitatges buits.

Amb aquest acord, Reus es posa al capdavant del país en polítiques d’habitatge. Estem molt satisfets que, per fi, el govern municipal s’hagi avingut a aplicar mesures contundents per reduir el nombre de pisos desocupats existents a la ciutat de manera injustificada i oferir-los a les famílies que els necessiten.

En aquests moments, a Reus, hi ha prop de 600 habitatges buits. És una xifra indecent i insostenible tenint en compte el drama que travessen moltes famílies que per les dificultats econòmiques no poden fer front a la hipoteca o al lloguer dels seus habitatges.

És inadmissible mantenir l’existència d’un banc de pisos desocupats d’aquesta magnitud. És una situació vergonyant, mentre hi hagi persones que no puguin accedir a un habitatge digne. És una qüestió de justícia, de dignitat i de sentit comú.

Però també és una qüestió de voluntat política i d’actitud. És cert que per aconseguir aquest objectiu s’han de seguir un procediment i s’han de complir uns terminis, esgotant la via de la negociació amb les entitats bancàries. Però també ho és que el govern de Reus s’ho ha estat mirant passivament durant molt de temps.

En el mandat passat va votar en contra d’aquesta mateixa mesura que ara s’ha aprovat per consens de tots els grups polítics. I el fet és que mentre el govern de Reus alentia volgudament aquests procediments, hi ha hagut altres ajuntaments de Catalunya, com el de Terrassa, que han tingut temps de negociar, obrir expedients, imposar sancions i fins i tot obtenir sentències judicials, pioneres, que les han avalat i els han donat la raó enfront de les entitats bancàries. Amb una llei que ens avala i la justícia que ens dóna la raó, no podíem permetre que s’allargués més aquesta situació a la nostra ciutat.

Però és important que quedi clar que per nosaltres l’objectiu final no és la sanció en si mateixa. El que veritablement perseguim és que els bancs tinguin més consciència social. Més responsabilitat social. I això implica que l’acció de l’Ajuntament ha de ser contundent i, si després d’una negociació, no hi ha hagut cap resultat, només llavors s’aplicaria la sanció.

Així, fruit de la nostra moció, l’Ajuntament es veurà obligat a obrir expedients sancionadors a totes aquelles entitats bancàries que es neguin a destinar els pisos buits a lloguer social, amb multes de fins a 900.000 euros.

Estem molt satisfets d’aquesta mesura amb la qual Reus fa un gran pas endavant en polítiques d’habitatge. Cal ser decidit i valent. I ho hem estat. Compromesos amb els reusencs més vulnerables i oferint solucions a tots aquells que tenen dificultats per accedir a un habitatge digne.

Un acord històric del qual ens sentim molt orgullosos.

Comentarios
Multimedia Diari