Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Un revulsiu per a Reus

Agustí Segarra. El repartiment d’ensenyaments entre Tarragona i Reus no va ser exemplar. 

Agustí Segarra

Whatsapp
Agustí Segarra

Agustí Segarra

Les aspiracions de Reus de tenir ensenyaments superiors van més enllà de la mateixa Universitat Rovira i Virgili. Són anteriors a la creació de la URV i comprèn iniciatives com ara l’Escola de Pilots CESDA. Aquestes ambicions honoren la ciutat, sens dubte. La dinàmica del repartiment dels ensenyaments universitaris entre Reus i Tarragona no va ser gens exemplar. Posant en relleu el model territorial català que no deixa de ser un dels més centralitzats d’Europa. Primer de tot, a Barcelona o els voltants, i després la resta ja es barallaran per la resta. Així els tindrem entretinguts. 

En aquest sentit, els estira-i-arronses entre Reus i Tarragona es van ajustar, fil per randa, al guió previst des de Barcelona. Un bon exemple d’aquesta dinàmica fou l’enfrontament entre Reus i Tarragona pels primers estudis de Medicina. Vora l’any 1980, el president de la Diputació de Tarragona, el reusenc Francesc Cailà, va arribar a un acord amb la Universitat de Barcelona per ubicar els primers estudis de Medicina d’aquella Universitat a Reus.

Aquest fet va obrir un estira-i-arronsa entre les dues ciutats que, uns anys després, condicionaria la mateixa configuració territorial de la URV, creada per decret l’any 1991. Medicina a Reus; Química, Filosofia, Lletres i les Enginyeries de la UPC a Tarragona; i, més tard, Economia i ADE a Reus, mentre els estudis de Dret anirien a Tarragona. Un capdavall que no té cap lògica. 

La implantació d’activitats de recerca i d’estudis universitaris ha estat un revulsiu per a Reus. Li ha donat projecció a Catalunya i al món, i l’estada d’un bon nombre de joves vinguts de fora també ha tingut gran impacte social i econòmic sobre la ciutat. En certa manera, sempre ha estat una relació recíproca entre la ciutat i la Universitat.

Temas

Comentarios

Lea También