Un revulsiu per a Reus

Agustí Segarra. El repartiment d’ensenyaments entre Tarragona i Reus no va ser exemplar. 

05 octubre 2019 09:11 | Actualizado a 05 octubre 2019 09:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les aspiracions de Reus de tenir ensenyaments superiors van més enllà de la mateixa Universitat Rovira i Virgili. Són anteriors a la creació de la URV i comprèn iniciatives com ara l’Escola de Pilots CESDA. Aquestes ambicions honoren la ciutat, sens dubte. La dinàmica del repartiment dels ensenyaments universitaris entre Reus i Tarragona no va ser gens exemplar. Posant en relleu el model territorial català que no deixa de ser un dels més centralitzats d’Europa. Primer de tot, a Barcelona o els voltants, i després la resta ja es barallaran per la resta. Així els tindrem entretinguts. 

En aquest sentit, els estira-i-arronses entre Reus i Tarragona es van ajustar, fil per randa, al guió previst des de Barcelona. Un bon exemple d’aquesta dinàmica fou l’enfrontament entre Reus i Tarragona pels primers estudis de Medicina. Vora l’any 1980, el president de la Diputació de Tarragona, el reusenc Francesc Cailà, va arribar a un acord amb la Universitat de Barcelona per ubicar els primers estudis de Medicina d’aquella Universitat a Reus.

Aquest fet va obrir un estira-i-arronsa entre les dues ciutats que, uns anys després, condicionaria la mateixa configuració territorial de la URV, creada per decret l’any 1991. Medicina a Reus; Química, Filosofia, Lletres i les Enginyeries de la UPC a Tarragona; i, més tard, Economia i ADE a Reus, mentre els estudis de Dret anirien a Tarragona. Un capdavall que no té cap lògica. 

La implantació d’activitats de recerca i d’estudis universitaris ha estat un revulsiu per a Reus. Li ha donat projecció a Catalunya i al món, i l’estada d’un bon nombre de joves vinguts de fora també ha tingut gran impacte social i econòmic sobre la ciutat. En certa manera, sempre ha estat una relació recíproca entre la ciutat i la Universitat.

Comentarios
Multimedia Diari