Una Ordenança de consens

La nova ordenança hauria de fomentar l´acció educativa com a instrument social

19 mayo 2017 22:12 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ple municipal del 13 de juliol va demostrar que moltes coses han de canviar a Reus. A més de l’adhesió de l’AMI es van tractar altres punts importants com la derogació de la mal anomenada ordenança de civisme. La nostra coalició va votar canviar totalment una norma creada el passat mandat per CiU i PP, que desprèn una marcada olor conservador fins i tot afectada judicialment. L’alcalde ha creat una comissió informativa especial per treballar en la nova ordenança. En aquesta comissió només hi poden ser representats els grups polítics i també proposa organitzar una mena de «fòrum» d’organitzacions i entitats interessades (desconeixem amb quin criteri o valoració).

Al nostre entendre, aquests instruments no permeten la participació real, entesa en sentit ampli, d’entitats, associacions, organitzacions i ciutadania a títol individual, que també haurien de poder dir la seva en la redacció d’aquesta nova ordenança, i més, si volem que neixi amb un major consens que l’anterior.

Cal tenir en compte que, de moment, l’ordenança actual encara és vigent, perquè per derogar-la calen els mateixos tràmits que per aprovar-la. És a dir, sotmetre l’acord de derogació a informació pública, resolució d’aquestes mitjançant nou acord del Ple i aprovació definitiva de la derogació, que seria convenient que coincidís amb l’aprovació de la nova.

Així doncs, no hi ha cap buit legal, ni s’ha vulnerat en cap cas el principi de seguretat jurídica, com aquests darrers dies s’havia apuntat.

El Reglament municipal preveu que l’Ajuntament pugui crear òrgans de participació ciutadana. Des d’Esquerra Republicana de Catalunya considerem que aquest seria un bon instrument per redactar la nova ordenança de civisme que proposem anomenar ordenança de bona convivència o de bon veïnatge.

La nova ordenança hauria de fomentar l’acció educativa com a instrument de consciència social, preveure mesures substitutòries de reparació del dany en benefici de la comunitat i deixar la sanció com a últim recurs.

També hauria de reflectir el compromís municipal d’actuar a favor de la convivència i la cohesió social i, al mateix temps, la necessitat de fer-ho des del consens social i polític, amb una nova sensibilitat i voluntat de donar resposta als canvis que viu la ciutat.

Aquest consens serà més fàcil d’aconseguir mitjançant mecanismes com els consells de participació en què, a més dels representants dels grups polítics, hi hagi personal tècnic municipal, representants dels sindicats amb la consideració de més representatius, representants de les entitats legalment constituïdes i registrades en el Registre Municipal d’Entitats, col·lectius professionals, associacions veïnals, ciutadania a títol individual més gran de 16 anys escollida per trams d’edat i sexe mitjançant sorteig entre totes les persones inscrites al Padró, etc.

Cal, doncs, que paral·lelament a la derogació de l’ordenança actual i a l’aprovació de la nova, s’aprovi redactar un Reglament de Participació que prevegi els objectius, els mecanismes, els instruments i els procediments per desenvolupar aquesta potestat que ja preveu el Reglament orgànic municipal i que serviria perquè la nova ordenança sigui una ordenança de consens.

Comentarios
Multimedia Diari