Una bona collita d’avellana per recuperar el terreny perdut i redreçar a poc a poc el rumb

Mentre el Camp de Tarragona ha patit una forta reducció de superfície de conreu d’avellana, en l’àmbit internacional es viu una expansió amb l’aparició de nous actors.

24 octubre 2019 09:50 | Actualizado a 24 octubre 2019 10:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest setembre hem viscut a casa una nova collita de l’avellana. Tot just fa un any deia en un article en aquest mateix espai que el sector havia tocat fons després d’una tempesta perfecta: baixa producció, pobre rendiment per les pluges prèvies a la collita i preus enfonsats. Enguany ha tornat a sortir el sol i, com en altres coses, sóc dels que penso que l’important és avançar i l’escenari objectiu s’assoleix pas a pas i mai de cop.

L’avellana ha viscut una bona collita, fent honor a la seva evolució de dents de serra, on després d’uns anys dolents en venen d’altres més bons i a l’inrevés. Això vol dir superar les 10.000 tones en closca. A més el rendiment ha sigut també bo (ha fet una bona lliura). És a dir, el percentatge de fruit una vegada trencada la closca supera el 50%. I el tercer element és que el preu s’ha recuperat (1,75 euros la lliura), tot i que no ha assolit els dos euros, que reivindiquen els pagesos per garantir-ne la viabilitat. En tot cas, la situació ha revertit respecte a l’any passat i permet deixar enrere un escenari apocalíptic i començar a redreçar el rumb.

El sector productiu manté notables limitacions amb explotacions petites i sense relleu

En el nostre cas la collita la portem a Paulino Solanellas, l’únic comerciant de fruits secs que ha quedat a Reus i que només compra i ven producte local, a diferència d’altres comercialitzadors que no tenen problemes en importar avellana d’altres països, principalment de Turquia. El relleu generacional ha donat pas a Solanellas Nuts, amb una planta de processat que permet la integració fins al producte final elaborat, per afrontar els mercats exteriors amb la qualitat com a element diferenciador. En un mercat global i internacional, la carta d’un producte sostenible també ajuda a la diferenciació i per això han iniciat un projecte per certificar que les avellanes que tracten són respectuoses amb l’entorn natural i social.

Un projecte europeu va permetre editar l’any passat «El cultiu de l’avellana a Europa», escrit a sis mans des de la Universitat d’Ordu (Turquia), la Universitat de Tuscia Viterbo (Itàlia) i l’IRTA-Mas Bové, de Reus, amb Mercè Rovira al capdavant. Turquia acumula el 70% de la producció mundial amb 675.000 tones, seguit d’Itàlia amb 130.000 tones i 80.000 hectàrees. El Camp de Tarragona concentra el 80% de la superfície estatal, amb un progressiu declivi des de les 35.000 hectàrees dels anys 80 a les 13.000 actuals i 10.500 tones. Això ha fet que s’hagi passat d’una tercera o quarta posició pel que fa a producció mundial a l’actual desena, darrere d’actors com Azerbajan, Geòrgia, Xile i Iran juntament amb els Estats Units, França i la Xina amb noves plantacions amb tecnologia moderna que permet un rendiment de gairebé 2 tones per hectàrea. Tot i així, el Camp de Tarragona concentra una important indústria amb tots els elements de la cadena de producció i que fa que s’importi l’equivalent a la producció local (11.000 tones).

La creixent tendència a certificar les varietats ajudarà la potenciació de la negreta

Per tant, crida l’atenció que hi hagi hagut un retrocés generalitzat en un cultiu amb auge en l’àmbit internacional i una producció local insuficient i de qualitat superior a la de la majoria de competidors. Algunes raons cal buscar-les al mateix sector productiu: la mida de les explotacions és petita (el 60% no supera les dues hectàrees) amb propietaris majoritàriament d’edat superior als 60 anys sense relleu generacional. Afortunadament comença a haver-hi certa conscienciació en la necessitat de planters de qualitat de vivers professionals, fet que pot ajudar a un domini de nou de la negreta, la veritat autòctona i que el mercat sap reconèixer. Així mateix, la iniciativa de la Generalitat de Catalunya de valoritzar l’avellana comença a donar passes tímidament, amb l’anunci d’una Circumscripció Econòmica que caldrà veure quina volada agafa, acompanyat d’actes de difusió de consum juntament amb agents locals aquest octubre a Reus, la Selva del Camp i Girona. I el més important, ja comencen a sorgir marques locals de productors que han optat per arribar directament al consumidor, com La Trencadora (El Rourell), La Torreta (Alcover) o Rosset (Vilallonga del Camp).

* Periodista. Nascut a Guissona, porta més de mitja vida al Camp de Tarragona, des d’on es desplaça cada dia a treballar a Barcelona, on és director comercial d’una companyia asseguradora d’àmbit català. Va començar la seva trajectòria professional al món del periodisme al Diari de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari