Una ensopegada més

Primer, l’estació de l’AVE va passar de llarg de Tarragona. Ara tot indica que tornarà a passar el mateix amb la instal·lació de la terminal provisional de creuers a la Pineda

10 julio 2017 10:33 | Actualizado a 10 julio 2017 10:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa uns dies, el Diari –vull dir el Diari de Tarragona, és clar– publicitava una àmplia documentació sobre el present i el futur del port de la ciutat. Entre altres informacions es reiterava la prevista instal·lació de la terminal provisional de creuers a la Pineda fins que no es construeixi la terminal definitiva al mateix port. Evidentment, aquest darrer projecte no té data d’execució. Ja s’indicava que la iniciativa es preveia a molt llarg termini. Estem, doncs, avisats.

Primer, l’estació de l’AVE va passar de llarg de Tarragona. Pels interessos d’uns i la incúria d’altres, la ciutat es va quedar sense l’estació. I ara tot indica que tornarà a passar el mateix. Ni estació de l’AVE ni terminal de creuers. Una nova ensopegada, doncs. Anys i anys treballant per aconseguir un tràfec estable de creuers i, quan aquesta estabilitat s’ha aconseguit, ara resulta que els vaixells es desviaran cap a la Pineda. Sí, ja ho sé: no s’ha de ser localista, s’ha de pensar en l’ordenació del territori, s’ha de ser generós, s’ha de contemplar un horitzó més ampli, és un trasllat provisional, no s’ha de fer política de campanaret… A Tarragona no hi ha campanarets.

Quan els creuers hagin  marxat de Tarragona,  aleshores s’escoltaran  les lamentacions 

De moment, però, ja que el port no es pot traslladar, es traslladen els vaixells. No he escoltat cap veu posant en dubte aquest projecte. I ara, com abans, la societat tarragonina torna a mirar cap a un altre cantó davant una decisió provisional (?) però important i quan sorgeixen, també, alguns interrogants. Per exemple: els taxistes de Tarragona podran anar a la Pineda per oferir els seus serveis? Els botiguers de la ciutat, molt contents ara, es beneficiaran després de la visita directa dels turistes? Certament, la Pineda forma part de l’àrea portuària, però tan urgent era fer una terminal provisional i no poder esperar a fer la definitiva amb el cost econòmic que aquesta duplicitat representarà? A qui beneficia aquesta duplicitat?

Ningú no diu res. Quan els creuers hagin marxat de Tarragona, aleshores s’escoltaran les lamentacions. El cert és que, a poc a poc, es va desdibuixant la imatge exterior de Tarragona, una ciutat plena d’edificis buits i fantasmagòrics, com el de l’antiga caserna de la Policia Nacional al carrer Santiyan, un immoble totalment oblidat i desconegut. Al marge dels Jocs del 2018, quin ressò té la ciutat en l’àmbit internacional? Només les actuacions de Tarraco Viva donen renom a la ciutat, raó per la qual s’ha de felicitar el seu director i responsable, el bon amic Magí Seritjol.

El port és una magnífica porta d’entrada a la ciutat per a la recepció d’un turisme de primer nivell. Evidentment, qui ha d’estar feliç és l’alcalde de Vila-seca i president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. El polític vila-secà ha d’estar exultant de joia per aquest regal… Mentrestant, la calitja de l’estiu desdibuixa el perfil de la ciutat. Caldrà que arribi aquell vent que no se sap d’on ve ni a on va perquè porti un altre tarannà a la ciutat i la desvetlli dels seus somnis de grandesa, conseqüència de mirar-se sempre el melic. Sí, desperta Tarragona: un dia, si també interessa, es traslladarà la Catedral a una altra ciutat…I no passarà res…

Comentarios
Multimedia Diari