Uns comptes per fer front a la Covid-19

Si bé és cert que els pressupostos aprovats per la Generalitat són absolutament necessaris, també és evident que aquests comptes no estan preparats per a fer front a aquest context de crisi sanitària, social i econòmica 
 

30 abril 2020 09:05 | Actualizado a 02 mayo 2020 14:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Catalunya no és la mateixa que fa dos mesos quan va començar el tràmit parlamentari d’aprovació dels Pressupostos. En aquell moment, la necessitat era actualitzar uns comptes que venien prorrogats des de 2017. Però ara, el context d’emergència sanitària, social i econòmica generat per la Covid-19 ha canviat les necessitats de la ciutadania del nostre país. Ens trobem en un context diferent, i per tant més enllà dels pressupostos, caldrà treballar des d’ara mateix en un pla de xoc que garanteixi l’estat del benestar i asseguri una recuperació econòmica dels sectors més afectats per la crisi derivada de la crisi de la Covid-19.

Si bé és cert que els pressupostos aprovats són absolutament necessaris, també és evident que aquests comptes no estan preparats per a fer front a aquest context de crisi sanitària, social i econòmica. Som conscients que caldrà modificar-los i acordar, amb els agents socials i econòmics, els ajustos necessaris per afrontar els nous reptes i donar respostes en aquesta situació tan excepcional.

Per, per conèixer quin és el marge de maniobra de Catalunya a l’hora de fer front a aquesta nova situació hem de conèixer altres aspectes com per exemple quina serà la flexibilització del dèficit que farà l’Estat, o si acabarà amb el dèficit fiscal de 16.000 milions d’euros anuals i posarà fi als greuges i als incompliments reiterats envers Catalunya. La capacitat recaptatòria de la Generalitat, es veu limitada a un 15% amb els tributs propis i part dels cedits. El 85% restant el recapta l’Estat i no el retorna Catalunya totalment.

Catalunya necessita urgentment més recursos i amb l’aprovació de la Llei de pressupostos i de la Llei de mesures fiscals, la Generalitat disposarà de 3.070 milions d’euros més en despesa i, en principi un increment del 25% de capacitat en inversions. Uns comptes que per al Camp de Tarragona suposen una inversió real de 59,7 milions d’euros i de 25,6 a les Terres de l’Ebre.

La Llei de mesures aprovada, que acompanya aquests pressupostos, conté una reforma fiscal que des de Junts per Catalunya no compartim com a grup parlamentari del tot, però és fruit de l’acord i el pacte. Un pacte entre tres forces polítiques per posar els interessos del país i de les persones per sobre dels interessos dels nostres partits.

Dit això, celebrem la rebaixa impositiva sobre les rendes més baixes, amb mesures com l’increment del mínim exempt en l’IRPF.

Pel que fa a l’impost de successions, hem aconseguit mantenir la bonificació, per als fills menors d’edat, del 99%, idèntica a l’existent a la dels cònjuges fins ara. No hem aconseguit, però, les bonificacions en les successions d’empreses familiars per mantenir la compatibilitat per grau de parentesc. En aquests moments de crisi hauria pogut suposar una garantia de continuïtat en molts casos. Les pimes representen la majoria del teixit productiu a Catalunya.

Treballarem per a la reducció de les desigualtats socials i territorials. Amb una aposta ferma pel coneixement, innovació i dinamització econòmica que, com s’ha vist, passa per la digitalització.

Des de Junts per Catalunya compartim la responsabilitat de les propostes i mesures per afrontar aquest escenari de crisi sanitària, social i econòmica.

Amb l’objectiu d’articular la millor resposta de país, seguirem treballant per pal·liar els efectes devastadors d’aquesta pandèmia global des de la responsabilitat i el compromís amb les persones.

*Teresa Pallarés, Diputada al Parlament de Catalunya

Comentarios
Multimedia Diari