Veneçuela, dictat sobre la UE

Aprofitant l’ocasió. El Partit Popular ha intentat que la derrota de l’executiu de Nicolás Maduro fos també la derrota de qualsevol govern  progressista, especialment el de Pedro Sánchez

07 febrero 2019 13:04 | Actualizado a 07 febrero 2019 13:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És així. Dividida per la pressió que els Estats Units i Rússia exerceixen sobre els seus membres, la Unió Europea busca solucions que evitin la fractura total de l’estructura.

Trencar-se pot ser que sigui inevitable un dia, però de moment avui, després que una vintena de governs hagin reconegut Juan Guaidó com a president legítim de Veneçuela, comença a l’Uruguai el treball del nou grup de contacte. Era l’objectiu que havia defensat com a posició europea el govern espanyol abans de fer el seu gir per arribar al reconeixement. 

El grup de contacte té com a mandat impulsar eleccions «lliures i democràtiques» en un termini limitat a noranta dies i sense autorització per mediar amb les parts en conflicte. 

És un mandat estrany, un mandat condicionat pels qui, lluny de tenir cap fe en el diàleg, han criticat durant mesos els intents de l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i que ara segueixen esperant que els Estats Units imposin la sortida a Nicolás Maduro.

Un debat que han viciat els problemes en l’àmbit nacional, especialment a Espanya, on el Partit Popular ha aixecat la bandera de la confrontació per intentar que la derrota del govern de Nicolás Maduro fos també la derrota de qualsevol govern de progressistes, especialment del que encapçala en l’actualitat Pedro Sánchez.

I així hem vist com, en menys d’una setmana, el govern de Pedro Sánchez passava de bloquejar el reconeixement a Juan Guaidó a ser-ne el cap d’orquestra donant la imatge que a Espanya la diplomàcia és un ventilador sobre el qual no cal donar explicacions, si permet al president de torn sortir a la foto amb el president francès Emmanuel Macron i amb la cancellera alemanya Angela Merkel.

Tot plegat, la fotografia d’una Europa en declivi que ensenya el que podria ser si tingués força per tenir veu i fer almenys un debat honest. I és que la presumpta «riuada» de reconeixements per a Guaidó té elements com la carta que el gabinet del primer ministre hongarès, Victor Orban, ha penjat a la web oficial del seu govern. «Hongria dóna suport a la posició del Partit Popular espanyol sobre Veneçuela», un titular seguit per les explicacions que veureu a la foto. 

En resum: que el dijous a la tarda, Victor Orban va parlar telefònicament amb el líder del Partit Popular espanyol, Pablo Casado, i va decidir adoptar la mateixa posició que el seu homòleg. O sigui que Casado i Orban van concloure que «Nicolás Maduro ha de dimitir de manera immediata i els governs europeus reconèixer Guaidó». Déu n’hi do.

 

Nascuda a Tarragona, Griselda Pastor és corresponsal de la Cadena Ser a Brussel·les des del 1998.

Comentarios
Multimedia Diari